Meso okuženih krav je prišlo na police trgovin. Foto: Bobo
Meso okuženih krav je prišlo na police trgovin. Foto: Bobo

Več kot 500 krav iz Fukušime in tudi kmetij, oddaljenih 100 kilometrov, naj bi namreč krmili s kontaminiranim senom, preden so jih odpeljali v klavnice. Kontaminirano meso se je znašlo tudi na trgovskih policah v drugih delih Japonske, del okuženega mesa pa so ljudje že pojedli.

Vladni predstavnik je povedal, da je med zadnjim zdravstvenim alarmom, povezanim z jedrsko elektrarna Fukušima, ki je bila poškodovana marca v potresu in posledičnem cunamiju, guverner Juhej Sato dobil navodila, naj zadrži vse pošiljke goveda iz Fukušime, namenjene v mesnopredelovalne obrate. Seno, ki so ga pojedle krave, je bilo okuženo zaradi sevanja iz nuklearke.

"Zaužitje govedine ni nevarno za zdravje"
Pred dnevi so japonski mediji poročali, da so v več japonskih prefekturah odkrili pošiljke govedine s povečano vsebnostjo radioaktivnega cezija. Cezij naj bi odkrili v mesu že 132 živali v 36 od 47 japonskih prefektur, na prodajnih policah pa naj bi se že znašlo v 31 prefekturah. Japonski minister za kmetijstvo je dejal, da nekajkratno zaužitje kontaminirane govedine ne predstavlja nevarnosti za zdravje.

Razmere v Fukušimi stabilne
Štiri mesece po nesreči Japonska trdi, da so reaktorji v Fukušimi znov v stabilnem stanju in da se raven radioaktivnega sevanja v okolici elektrarne postopoma znižuje. Da se je stanje stabiliziralo, strokovnjaki sklepajo med drugim tudi zato, ker se temperatura na dnu tlačnih posod v reaktorjih ne zvišuje več in ker brez težav deluje sistem za dekontaminacijo vode, dodajanje dušika pa preprečuje nove eksplozije.

Operaterji elektrarne uspešno napredujejo pri odpravljanju posledic nesreče in nameravajo v pol leta ohladiti in dokončno zaustaviti poškodovane reaktorje, je sporočil japonski minister za trgovino in industrijo Bandi Kajeda.