Hugo Chavez hoče, da venezuelski mediji podpirajo njegovo socialistično vizijo razvoja države. Foto: EPA
Hugo Chavez hoče, da venezuelski mediji podpirajo njegovo socialistično vizijo razvoja države. Foto: EPA

RCTV je po 53 letih delovanja v nedeljo prenehala oddajanje, potem ko ji oblasti niso podaljšale dovoljenja, kar je posledica odkrite kritičnosti do samosvojega levičarskega predsednika Chaveza. Ta je RCTV obtožil kršenja medijskih zakonov in podpore pri neuspelem državnem udaru proti njemu leta 2002. Omenjeno postajo je zamenjala državna televizija, ki bo poskrbela za program v skladu s predsednikovimi željami.

Kljub zaprtju televizija deluje še naprej, vendar z manjšim številom uslužbencev, ki poskrbijo, da si je na YouTubu vsak dan mogoče ogledati za tri ure njihovih poročil. Na pomoč je priskočila tudi kolumbijska podružnica RCTV-ja, Caracol, ki je privolila v predvajanje večernih poročil prek svojega signala. Ta doseže v sosednji Venezueli okoli 800.000 ljudi.

Zaprtje priljubljene postaje je sprožilo proteste po vsej državi, predvsem med študenti, ki so se v tisočih zgrnili na ulice Caracasa. Nastali so tudi nemiri med nasprotniki in privrženci Chaveza. Zaradi napetih političnih razmer so ZDA svoje državljane že pozvale, naj dvakrat premislijo, preden se odpravijo v Venezuelo.