Od 793 svetovnih milijarderjev jih je 656 izgubilo denar, 52 jih je na istem kot lani, samo 44-im pa je uspelo povečati svoje premoženje. Foto: EPA
Od 793 svetovnih milijarderjev jih je 656 izgubilo denar, 52 jih je na istem kot lani, samo 44-im pa je uspelo povečati svoje premoženje. Foto: EPA
Bill Gates
Računalniški imperij Gatesu tudi v času krize prinaša dobičke. Foto: EPA
Joaquin Guzman
Guzman je na čelu mehiškega mamilarskega kartela Sinaloa, ki skrbi za oskrbo ZDA z južnoameriškim kokainom. Na njegovo glavo je razpisano 5 milijonov dolarjev nagrade. Foto: EPA

Lastniku Microsofta se je vrednost premoženja z lanskih 58 milijard dolarjev zmanjšala na 40 milijard, vendar je bila njegova izguba vseeno manjša, kot sta jo imela vplivni ameriški vlagatelj Warren Buffet in mehiški telekomunikacijski velikan Charlos Slim, tako da se je z lanskega tretjega mesta znova zavihtel na vrh Forbesove lestivce najbogatejših na svetu.

Buffet, ki je lani zasedal prvo mesto, je izgubil 25 milijard dolarjev in je zdaj vreden 37 milijard, kar pomeni zdrs na drugo mesto, kjer se je lani nahajal Slim, ki je prav tako izgubil 25 milijard dolarjev in je z zdajšnjimi 35 milijardami pristal na tretjem mestu. Najbogatejša trojica je v letu krize skupaj izgubila 68 milijard dolarjev.

Nikoli take izgube pri milijarderjih
Svetovna finančna kriza je bogate Zemljane močno udarila po žepih in število milijarderjev se je zmanjšalo s 1.125 na 793. Njihovo premoženje se je zmanjšalo s 4.400 milijard na 2.400 miljiard. "Prvič po letu 2003 smo izgubili milijarderje, vendar jih nikoli prej nismo izgubili toliko," je dejal urednik revije Forbes Lusia Kroll.

Med državami, ki so zaradi krize najbolj na udaru, je Rusija, in kot prebivališče z največ milijarderji je morala Moskva letos prvo mesto prepustiti New Yorku, ki se lahko pohvali s 55 bogataši. Zadnja leta smo bili priča naglemu vzponu števila milijarderjev v Rusiji, ki so jadrali predvsem na visokih cenah surovin, vendar so prav ruski "superbogataši" doživeli najhujši šok in njihovo število se je zmanjšalo s 87 na 32.

Skupaj z Rusijo trpijo tudi drugi razvijajoči se trgi, ki so v zadnjih letih dosegali rekordne stopnje gospodarske rasti, danes pa ne najdejo izhoda iz težav, v katere jih je pahnila gospodarska kriza, ki ni prizanesla prav nobenemu območju. Ena izmed takih držav je Turčija, kjer je število miljarderjev padlo s 35 na 13.

Če se je indijski poslovnež Anil Ambani lani lahko pohvalil z najvišjim skokom na lestvici, je letos z njim ravno nasprotno, saj je doživel najhujši padec. Lani je bil vreden 42 milijard dolarjev in je zasedal šesto mesto, letos pa je zdrsnil na 34. mesto, potem ko mu je kriza odnesla kar 32 milijard.

"Indija je doživela hud udarec," je dejal Kroll in pojasnil, da so lani imeli Indijci med prvimi desetimi kar štiri svoje milijarderje, te dni pa le še dva, medtem ko se je skupno število indijskih milijarderjev prepolovilo na 24.

Edini med prvimi dvajsetimi, ki ni izgubil denarja, je newyorški župan Michael Bloomberg, ki se mu je premoženje povečalo z 11 milijard na 16 in je skočil s 65. mesta na 17., potem ko so prevrednotili njegovo medijsko hišo Bloomberg LP.

Mamilarski kralj med najbogatejšimi
Da se kriminal izplača, in to zelo dobro, kaže primer kralja mehiških tihotapcev mamil Joaquina "Malega" Guzmana, ki ima za milijardo dolarjev premoženja, kar je ravno dovolj za prodor med najbogatejše. "Za intervjuje ni dostopen, toda njegovo finančno stanje je kar dobro," je dejal Kroll za enega najbolj iskanih kriminalcev na svetu, ki je na Forbesovi lestvici dosegel 701. mesto.

G. V.