Prohorov je najbolj zaželen ruski samec, veliko prahu pa je dvignil pred dvema letoma, ko ga je med počitnikovanjem v francoskih Alpah prijela policja, ker je za svoje goste organiziral prihod prostitutk. Foto: EPA
Prohorov je najbolj zaželen ruski samec, veliko prahu pa je dvignil pred dvema letoma, ko ga je med počitnikovanjem v francoskih Alpah prijela policja, ker je za svoje goste organiziral prihod prostitutk. Foto: EPA
Roman Abramovič
Abramovič je v letu dni izgubil skoraj deset milijard dolarjev. Foto: EPA
Oleg Deripaska
Deripaska se je zaradi slabih finančnih odločitev znašel na osmem mestu, potem ko je lani zasedel vrh lestvice. Foto: EPA
Ališer Usmanov
Tako kot rojak Abramovič se je tudi Usmanov z nakupom arsenala podal v nogometne vode. Foto: EPA
Moskovska borza
Delnice na ruski borzi so lani izgubile 70 odstotkov vrednosti, kar je vplivalo tudi na bogatsvo ruskih tajkunov. Foto: EPA

Svetovna finančna kriza je močno načela bogastvo ruskih milijarderjev in deset najbogatejših Rusov je danes vrednih 75,9 milijarde dolarjev, kar je za 66 odstotkov manj kot pred letom dni. Po podatkih ruske finančne revije Finans se je zaradi krize število milijarderjev v Rusiji zmanjšalo s 101 na 49.

Napačne investicije - padec na lestvici
Največji padec na lestvici je doživel lanski prvak, 41-letni aluminijski baron Oleg Deripaska, ki je zdrsnil na osmo mesto, za kar si je v veliki meri kriv sam, saj je aprila lani tik pred gospodarskim zlomom kupil četrtinski delež v rudarskem velikanu Norilsk Nickel.

Deripaska je 25 odstotkov vodilnega svetovnega proizvajalca niklja odkupil od 43-letnega Prohorova, ki se je letos prvič zavihtel na prvo mesto najbogatejših Rusov, s prodajo svojega deleža v podjetju pred izbruhom krize pa si je prislužil tudi naziv finančnega guruja.

S pametnimi odločitvami do naziva guru
Prohorov, ki je vreden 14,1 milijarde dolarjev, je tako kot ostali ruski milijarderji začel bogateti v času divje privatizacije po razpadu Sovjetske zveze, ko je skupaj z nekdanjim partnerjem Vladimirjem Potaninom organiziral odkup podjetja Norilsk Nickel in ga spremenil v enega najuspešnejših rudarskih podjetij na svetu.

Čeprav je bilo še lani premoženje lastnika investicijskega sklada Oneksim, ki se ukvarja predsvem z vlaganji v nove tehnologije, vredno 21 milijard in se je v letu dni zmanjšalo za sedem milijard, pa je bila ta izguba vseeno manjša kot pri drugih bogataših.

Na drugem mestu se je že šesto leto zapored z "le" 200 milijoni dolarji manj znašel 42-letni lastnik zasebnega investicijskega podjetja Millhouse LLC in londonskega nogometnega kluba Chelsea Roman Abramovič, ki je od lani izgubil skoraj polovico premožanje in ima trenutno pod palcem 13,9 milijarde dolarjev.

Lestvica najbogatejših Rusov (v oklepaju je lanska vrednost premoženja v milijardah dolarjev)

1. Mihail Prohorov - 14,1 (21,5)
2. Roman Abramovič - 13,9 (23)
3. Vladimir Lisin - 7,7 (22,2)
4. Vagit Alekperov - 7,6 (13,5)
5. Sulejman Kerimov - 7,5 (18)
6. Mihail Fridman - 6,1 (22,2)
7. Vladimir Potanin - 5 (21,5)
8. Oleg Deripaska - 4,9 (40)
9. Dmitri Ribolovjev - 4,6 (11,7)
10. Ališer Usmanov - 4,5 (13,3)

Pa poglejmo, s čim se ukvarjajo ostali milijarderji, ki so se znašli med prvimi desetimi najbogatejšimi Rusi.

Tretjeuvrščeni 52-letni Vladimir Lisin, ki se ponaša z doktoratom iz ekonomije, je večinski lastnik železarskega velikana Novolipetsk. Na četrtem mestu je Vagit Alekperov - direktor in eden izmed lastnikov vodilnega ruskega naftnega podjetja Lukoil.

Peto mesto zaseda 42-letni dagestanski tajkun Sulejman Kerimov, mesto nižje pa je 44-letni bančni, trgovski in naftni magnat Mihail Fridman, ki je ustanovil največji ruski finančno-industrijski koncern Alfa Group.

48-letni metalurški in medijski tajkun Vladimir Potanin je na sedmem mestu, na osmem mestu pa lanski največji poraženec Deripaska, lastnik podjetja UC Rusal - največjega proizvajalca aluminija na svetu. Zaradi velikih dolgov, ki naj bi znašali kar 20 milijard dolarjev, se zdaj trudi obdržati na nogah svoj imperij.

Na devetem mestu je Dmitri Ribolovljev, ki je v 90. letih odkupil državno podjetje za proizvodnjo gnojil Uralkali. Deseto mesto je osvojil 55-letni Ališer Usmanov, ki ima premoženje razprešno v različnih podjetjih, med drugim pa je tudi solastnik nogometnega kluba Arsenal.

G. V.