Križev pot je najdaljša velikonočna liturgija in traja skorajda tri ure. Foto: Reuters
Križev pot je najdaljša velikonočna liturgija in traja skorajda tri ure. Foto: Reuters
Papež Frančišek
Papež Frančišek je v baziliki svetega Petra v Vatikanu bogoslužje velikega petka vodil pred več sto verniki. Foto: Reuters
Papež Frančišek
Ob začetku bogoslužja velikega petka se je papež ulegel na tla in molil. Foto: Reuters

V baziliki svetega Petra v Vatikanu je papež pred več sto verniki vodil bogoslužje velikega petka. Pridigar papeške hiše Raniero Cantalamessa je ob koncu bogoslužja spomnil na številne otroke, ki so pred kratkim umrli v kemičnem napadu v Siriji in dvojnem terorističnem napadu na koptski cerkvi v Egiptu.

Križ je nosila egiptovska družina, slovesnosti naj bi se udeležilo več tisoč ljudi. Križev pot je najdaljša velikonočna liturgija in traja skorajda tri ure. Naslednji vrhunec bo papeževa nedeljska velikonočna maša na trgu sv. Petra ter velikonočno voščilo mestu in svetu (urbi et orbi).

Dogodek bo potekal ob najstrožjih varnostnih ukrepih, saj ga bodo spremljale tudi protiteroristične enote in posebne policijske enote. Za nadzor v Rimu v času velikonočnih praznikov skrbi več tisoč vojakov.

Bogoslužje velikega petka v baziliki sv. Petra
Popoldne je papež Frančišek v baziliki sv. Petra v Vatikanu pred več sto verniki vodil bogoslužje velikega petka. Slovesnosti so se udeležili številni kardinali, škofi ter akreditirani diplomati. Ob začetku bogoslužja velikega petka se je papež ulegel na tla in molil.

Pridigar papeške hiše Raniero Cantalamessa je v pridigi dejal, da večerna poročila le redko minejo brez novic o nasilju in smrti. "Ta poročila si sledijo tako hitro, da vsako noč pozabimo, kaj se zgodi čez dan," je dodal. A zakaj se potem svet še vedno spominja smrti človeka pred 2.000 leti, kot da bi se zgodila včeraj, je vprašal in odgovoril: "Zdi se, da je Jezusova smrt za vedno spremenila podobo smrti in vsakemu posamezniku dala nov pomen smrti."

Ob koncu bogoslužja je Cantalamessa spomnil na številne otroke, ki so pred kratkim v Siriji umrli zaradi kemičnega orožja in v Egiptu v dvojnem terorističnem napadu na koptski cerkvi.

Katoličani se na veliki petek spominjajo Jezusovega trpljenja
Katoličani se na veliki petek spominjajo Jezusovega trpljenja