Podobe opustošene soseske po eksploziji. Foto: Reuters
Podobe opustošene soseske po eksploziji. Foto: Reuters
Nasilje v Siriji kljub premirju

Eksploziji sta odjeknili v južnem delu mesta med jutranjo prometno konico. Državna televizija je dogodek označila za delo teroristov, poroča pa tudi o številnih žrtvah. V tem času je bilo namreč na ulicah veliko ljudi na poti v službo in otrok, ki so šli v šolo.

Po poročanju televizije je minister za zdravje dejal, da je umrlo najmanj 55 ljudi, 372 pa jih je ranjenih. Žrtve so večinoma civilisti.

Sirski observatorij za človekove pravice pa je sporočil, da je bila tarča napadov zgradba sirske vojaške obveščevalne službe. Kdo je zanj odgovoren, se še ne ve. Uporniki zanj obtožujejo režim predsednika Bašarja al Asada, ki po njihovem menenju na ta način svetu prikazuje, da naj bi v državi delovale teroristične skupine, kot je Al Kaida.

Poziv Združnih narodov k ustavitvi nasilja
Prizorišče je obiskal vodja opazovalcev Združenih narodov norveški general Robert Mood. "To je še en primer trpljenja, ki ga spričo nasilja preživlja sirski narod," je dejal in dodal, da je svetovna skupnost tukaj s sirskim ljudstvom in "pozivamo vse v Siriji in zunaj nje, naj pomagajo ustaviti to nasilje."

General, ki z ostalimi 70 mednarodnimi opazovalci preverja dogovor o spoštovanju premirja, se je sicer sam v sredo za las izognil podobnemu bombnemu napadu. V eksploziji bombe, ki je odjeknila, ko je mimo peljal njegov konvoj, je bilo ranjenih deset sirskih vojakov iz njihovega spremstva.

Zadnji večji napad v Damasku se je zgodil 27. aprila. Takrat je v samomorilskem napadu pred mošejo umrlo 11 ljudi.

Nasilje v Siriji kljub premirju