Kubanska vlada zaposluje okoli 85 odstotkov 5,1 milijona delavcev v državi. Foto: EPA
Kubanska vlada zaposluje okoli 85 odstotkov 5,1 milijona delavcev v državi. Foto: EPA

Po besedah kubanske zveze dela naj bi službe izgubilo več kot milijon delavcev - polovica od tega že do marca 2011. BBC poroča, da namerava država odpuščene delavce spodbuditi, da postanejo samozaposleni ali pa da se pridružijo novim zasebnim podjetjem, pri katerih bodo trenutne omejitve malce zmanjšali.
Analitiki menijo, da je to največji "premik" v javnem sektorju od revolucije leta 1959.

Kubanska komunistična vlada trenutno nadzira skoraj vse vidike državnega gospodarstva in zaposluje okoli 85 odstotkov uradne delovne sile, kar pomeni okoli 5,1 milijona prebivalstva. Zdaj bo vsak peti službo izgubil.

Rahljanje strogih pravil
"Naša država ne more in ne bi smela še naprej vzdrževati družb, produktivnih celot in sektorjev s proračunom z napihnejnimi plačami in izgubami, ki škodijo gospodarstvu," je zapisala zveza dela v izjavi. "Zaposlitvene možnosti se bodo povečale in razširile z novimi oblikami nedržavnega zaposlovanja, med njimi z najemom zemlje, zadrugami in samozaposlitvijo, ki bodo v prihajajočih letih zaposlovale na stotine tisoč delavcev."

Da bi ustvarili delavna mesta za odpuščene delavce bo treba omiliti stroga pravila, ki veljajo za zasebna podjetja, izdati pa nameravajo tudi več licenc za samozaposlovanje ljudi.
Zasebna podjetja bodo zdaj lahko prvič v zgodovini zaposlovala osebje. Samozaposleni bodo imeli dostop do socialnega zavarovanja, lahko bodo odprli bančne račune in si celo izposodili denar za razširitev svojih podjetij. Poleg tega bodo morali plačevati davke na dobiček in za vsakega človeka, ki ga bodo zaposlili, kar bi lahko zelo povečalo vladne prihodke.

Sicer pa je predsednik Raul Castro že avgusta v govoru izpostavil nekatere spremembe, češ da je treba zmanjšati vlogo države v gospodarstvu. "Enkrat za vselej moramo končati prepričanje, da je Kuba edina država na svetu, kjer lahko živiš, ne da bi delal," je dejal.