Foto:
Foto:
Dozdajšnji visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Britanec Paddy Ashdown

Nekdanji slovenski predsednik o predlogu osmih nekdanjih sarajevskih županov ni razmišljal, vendar pa ga razume kot izraz zaupanja v njegova stališča glede reševanja vprašanja BiH-a.

Po mnenju županov bi bil Kučan najprimernejši kandidat za novega visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH-u, saj dobro pozna razmere v državi. Dejali so, da je Kučan imel pri svojem delu vrsto pozitivnih rezultatov, predvsem v obdobju, ko je bil predsednik slovenskega predsedstva.

Župani so predsedstvu in svetu ministrov Bosne in Hercegovine poslali predlog, da bi po preteku mandata Paddyja Ashdowna le-tega zamenjal nekdanji predsednik Slovenije, piše sarajevski časnik Oslobodenje. Od zdaj bi morali imeti več besede pri imenovanju predstavnika tudi državljani BiH-a, so še prepričani župani.

Svet sprejme odločitev mimo volje BiH-a
Odločitev o imenovanju predstavnika mednarodne skupnosti sprejmejo zahodne države in Rusija, povezane v Svet za uresničevanje miru v BiH-u. Oblasti v Sarajevu na odločitev sveta do zdaj niso imele nobenega vpliva.

Do zdaj je bil na to mesto vedno imenovan diplomat iz evropske države, po napovedih lokalnih medijev pa se za ta položaj zdaj zanima Francija. Njen kandidat naj bi bil nekdanji voditelj misije ZN-a na Kosovu Bernard Kouchner.