Ob morebitnem obisku Hrvaške nikar ne pozabite na prepoved kajenja, sicer vas lahko novi zakon pošteno udari po denarnici. Foto: EPA
Ob morebitnem obisku Hrvaške nikar ne pozabite na prepoved kajenja, sicer vas lahko novi zakon pošteno udari po denarnici. Foto: EPA

Hrvaška je novembra lani sprejela zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki je bil tudi pogoj za zaprtje enega izmed poglavij v pogajanjih z Evropsko unijo. Takrat je vlada prepovedala kajenje v izobraževalnih, vzgojnih in zdravstvenih ustanovah, gostinskim lokalom pa so dali še pol leta, da se novemu zakonu prilagodijo. Ta rok se je iztekel danes, s čimer je zakon polno zaživel.

To pomeni, da je na Hrvaškem prepovedano kajenje v vseh zaprtih javnih prostorih, vključno z gostinskimi obrati. Edina izjema so psihiatrične ustanove.

Cigareto dovoljeno prižgati na terasah
Kajenje je dovoljeno le še na terasah kavarn, barov in restavracij, lastniki restavracij pa morajo ločiti prostore za kajenje, kjer ne smejo streči hrane in pijače. Delodajalci lahko svojim uslužbencem zagotovijo posebne sobe za kadilce.

Kazen gostu, natakarju in lastniku lokala
Če na nedovoljenem mestu kadi fizična oseba - na primer gost v gostinskem lokalu, ji grozi kazen do 1.000 kun (140 evrov), pravna oseba - na primer natakar, ki dovoli kajenje, moral plačati do 15.000 kun (2140 evrov), lastnik lokala pa do 150.000 kun (21.430 evrov). Spoštovanje zakona bodo po lokalih preverjali inšpektorji ministrstva za zdravstvo.

A. P.