Foto:
Foto:
Ashdon ob razglasitvi ukrepov v četrtek.

Labus trdi, da je visoki predstavnik mednarodne skupnosti prekoračil vsa pooblastila, in dodaja, da z ukrepi cilja na napačne ljudi v Republiki srbski. Meni še, da bodo zdaj njihove naloge opravljali drugi, ki pa jih bodo opravljali slabo.

Ashdown je v pogovoru za britansko radijsko postajo BBC zanikal obtožbe, da bi kdaj zagrozil z ukinitvijo Republike srbske kot ene od entitet v BiH-u.

Zaradi ukrepov je v petek odstopil premier Republike srbske Dragan Mikerevič, dan za tem pa sta odstopno izjavo podala še dva ministra bosanske vlade - oba iz Republike srbske.

Policija pomagala haaškim obtožencem?
Ashdown je v četrtek zaradi nesodelovanja oblasti v Banjaluki s haaškim sodiščem odstavil 9 visokih policijskih uradnikov, osumljenih pomoči pri begu haaškim obtožencem. Blokiral je tudi bančne račune nekaterih lokalnih funkcionarjev.

Ashdown je zagrozil z novimi ukrepi, če se stanje ne izboljša. V banjaluškem časniku Nezavisne novine so zapisali, da naj bi Ashdown v intervjuju zagrozil tudi z ukinitvijo Republike srbske, če se stanje ne izboljša.

Ashdown je v izjavi za BBC dejal, da ni naredil ničesar, kar bi bilo v nasprotju z ustavo. "Jaz sem v Bosni zato, da bi varoval daytonski sporazum, torej tudi Republiko srbsko," je povedal.