Policist med podpisovanjem na seznam žalujočih blizu kraja zločina. Foto: Reuters
Policist med podpisovanjem na seznam žalujočih blizu kraja zločina. Foto: Reuters
Las Vegas
Ljudje na prizorišču pokola v spomin žrtvam polagajo sveče in sporočila. Foto: Reuters
Mandalay Bay
Strelec je streljal iz 32. nadstropja hotela Mandalay Bay. Foto: Reuters
Las Vegas
Las Vegas, 'mesto luči', se je v spomin žrtvam strašnega strelskega pohoda ponoči zavilo v temo. Foto: Reuters
Las Vegas
Obiskovalci koncerta niso vedeli, od kod zvok strelov, zato tudi niso vedeli, v katero smer bežati. Foto: Reuters
Najhujši pokol v ZDA v zadnjih letih

Paddock je v nedeljo zvečer po lasvegaškem času z okna v 32. nadstropju hotela Mandalay Bay streljal na ljudi, ki so se udeležili glasbenega festivala Route 91. Preden so policijske enote vdrle v njegovo sobo, si je sodil sam, a predtem je skozi zaprta vrata streljal tudi na policiste.

Do zdaj je zaradi strelnih ran umrlo 59 ljudi, 527 je ranjenih. Oblasti v Las Vegasu predvidevajo, da bo število žrtev še naraslo, saj je več ranjenih v kritičnem stanju. Trupla žrtev so s prizorišča zločina v ponedeljek odvažali še 12 ur po pokolu, identifikacija žrtev pa se je zavlekla.

Trump: "Gre za dejanje čistega zla"
Predsednik ZDA Donald Trump je zločin označil za "dejanje čistega zla" in se žrtvam poklonil z minuto molka. Pokola sicer ni želel opredeliti za teroristično dejanje. Prav tako ni želel komentirati zakonodaje o strelnem orožju, dejal je, da bo ta prišla na vrsto, ko bo preteklo nekaj časa.

Žrtvam so se poklonili tudi v zveznem kongresu. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders je med prebiranjem sporočila za javnost komaj zadrževala solze, a odločno zavrnila vprašanja glede pravice do nošenja orožja, češ da je zdaj še prekmalu za politične razprave in da so potrebne molitve.

Po pokolu se je v ZDA znova razvnela razprava o ustavni pravici do lastništva orožja. Lanska predsedniška kandidatka demokratov Hillary Clinton je napadla ameriško orožarsko zvezo (NRA) in zahtevala, da se politika umakne resnim ukrepom. Nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden je dejal, da mu je dovolj, ter Belo hišo in kongres pozval k ukrepanju. Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi pa zahteva ustanovitev posebnega kongresnega preiskovalnega odbora o orožarskem nasilju, vendar je malo verjetno, da se bo to res zgodilo.

Policiji ni bil znan
Preiskava pokola se medtem nadaljuje, policija pa tudi po tem, ko je preiskala storilčevi hiši v mestih Mesquite in Reno, ne pozna motiva. Paddock do zdaj razen prometnih prekrškov v Nevadi ni imel težav z zakonom.

Šerif mesta Las Vegas Joseph Lombardo je sporočil, da so v najeti hotelski sobi v desetih kovčkih odkrili 23 kosov strelnega orožja in gore streliva, v hiši v Mesquitu pa še 19 kosov strelnega orožja. V njegovem avtomobilu naj bi našli tudi večjo količino amonijaka, kar bi lahko pomenilo, da je morda nameraval iz umetnega gnojila izdelati bombo. Suito v hotelu Mandalay Bay, ki je imela dve povezani sobi, je rezerviral 28. septembra, pri tem pa uporabil dokumente domnevne partnerice, 62-letne Marilou Danley, piše BBC.

Google in Facebook pomagala širiti lažne novice
CNN poroča, da sta kmalu po dogodku tako Facebook kot Google pomagala razširiti lažne govorice glede storilca. Na spletišču 4chan so anonimneži zapisali, da gre za demokrata, ki podpira Rachel Maddow in je povezan z "vojsko proti Trumpu", kar je nato povzel skrajnodesničarski portal The Gateaway Pundit. Novica se je nato hitro razširila še po drugih portalih, bila večkrat deljena po Facebooku in se znašla na prvi strani brskalnika Google. Tiskovni predstavnik Googla je zatrdil, da izboljšujejo algoritme, s katerimi bodo širjenje podobnih lažnih informacij preprečili, medtem ko je tiskovni predstavnik Facebooka zatrdil, da so objave zaznali zjutraj in jih čez dan že odstranili, še poroča CNN.

Brat Eric: "Popolnoma pretresen sem"
Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država, vendar za zdaj ni nobenih dokazov o tem, da bi bil Paddock v resnici povezan s kakšno teroristično skupino. Njegov brat Eric je v pogovorih dejal, da Stephen ni bil veren, niti ni sledil kakšni ideologiji, ampak je živel mirno življenje ter se ukvarjal s prodajo nepremičnin ter igrami na srečo. "Popolnoma pretresen sem, nimam besed. Stephen nikoli ni bil nasilen, nikogar ni sovražil, brigal se je le zase. Rad je kockal, to je imel za svoj poklic." Dodal je, da se je z njim zadnjič pogovarjal pred dnevi. Eric Paddock je dodal, da je vedel, da je imel njegov brat nekaj pištol in eno puško, ni pa se mu sanjalo, da ima tudi avtomatsko orožje.

Glavno vprašanje: Zakaj?
Odgovora na vprašanje, kako je lahko takšen kup orožja in streliva prinesel v hotelsko sobo mimo vseh varnostnih kamer, še ni, prav tako še ni znano, kje je kupil vse orožje in strelivo. Njegova spremljevalka Marilou Danley, ki so jo nekaj časa iskali, je bila med napadom na Filipinih in ni osumljenka. "Pojma nimamo, v kaj je verjel. Nimam vpogleda v glavo psihopata," je dejal šerif Lombardo, ki je napad označil za delovanje "volka samotarja". Nekateri strokovnjaki so izjavili, da zvok orožja, ki ga je slišati na posnetkih prič, namiguje na to, da je Paddock sam spremenil in predelal puške iz polavtomatskih v avtomatske, da so tako lahko izstrelile več nabojev v krajšem času.

Ameriški mediji so izbrskali, da je bil Paddockov oče Benjamin v 60. letih prejšnjega stoletja bančni ropar in ubežnik iz zapora, ki je v zvezni državi Oregon vodil nezakonite stave.

Najhujši pokol v ZDA v zadnjih letih