Laura Bush je v svoji avtobiografiji stopila v bran svojemu možu. Foto: EPA
Laura Bush je v svoji avtobiografiji stopila v bran svojemu možu. Foto: EPA
Michelle in Barack Obama ter George in Laura Bush
Zakonca Obama in zakonca Bush ob prisegi Baracka Obame in slovesu Bushev od Bele hiše. Foto: EPA

Laura Bush, življenjska spremljevalka nekdanjega predsednika Georgea Busha, je svojo avtobiografijo z naslovom "Iz srca" (Spoken from the Heart) pravzaprav razdelila v dva dela. V prvem delu je natančno opisala svoje otroštvo in mladostna leta, ki jih je preživela v mestu Midland v ameriški zvezni državi Teksas, drugi del knjige pa je posvetila življenju politikove žene in osmim letom, ki jih je preživela v Beli hiši. Opisuje vsa potovanja, javne nastope in srečanja z državniki.

Laura Bush je v svoji avtobiografiji opisala usodni november leta 1963, ko je kot 17-letno dekle doživela prometno nesrečo, v kateri je umrl njen sošolec. "Takrat sem izgubila vero, izgubila sem jo za veliko, veliko let," je zapisala in ob tem dodala: "Takrat se je prvič zgodilo, da sem molila za nekaj, prosila sem Boga za človeško življenje. A je bilo, kot da me ne bi nihče slišal."

Busheva v bran svojemu možu
New York Times piše, da je del knjige, kjer Laura opisuje življenje v Beli hiši, zelo previdno zastavljen in zapisan. Busheva je svojemu možu v bran stopila, ko zagovarja njegovo odločitev o napadu na Irak in odločitev, da ne bo obiskal New Orleansa takoj, ko ga je prizadel orkan Katrina.

Drugi pomembni člani Busheve administracije, kot so Dick Cheney, Donald Rumsfeld in Karl Rove, so opisani le bežno. Knjiga naj bi skušala zavrniti številne kritike Georgea Busha in njegove vladavine, zato Laura Bush nekatere žaljive komentarje, ki jih je bil njen mož deležen v letih svojega vladanja, zavrne kot "neprimerne in nespodobne".

Zastrupitev ameriške administracije na vrhu G8
V knjigi Busheva opisuje tudi dogodek, ko sta se s možem Georgeem Bushem zastrupila na vrhu skupine sedmih najrazvitejših držav in Rusije (G8) leta 2007 v Nemčiji. Na omenjenem vrhu je zbolela celotna ameriška delegacija, George Bush pa je bil prisiljen del srečanja preživeti v postelji.

Pri New York Timesu so zapisali, da so zdravniki ugotovili, da so se v ameriški delegaciji okužili z virusom. Ameriška obveščevalna služba je o dogodku sicer sprožila preiskavo, a niso prišli do nobenih oprijemljivih ugotovitev, zato niso mogli odgovoriti, ali so skušali ameriško delegacijo zastrupiti ali ne. "Nikoli nismo izvedeli, ali je na tem vrhu zbolela še kakšna delegacija ali zgolj naša," je v knjigi zapisala Busheva.