Na konferenci v Moskvi ni bilo predstavnikov ZDA. Foto: Reuters
Na konferenci v Moskvi ni bilo predstavnikov ZDA. Foto: Reuters

Rusija želi okrepiti svoj vpliv v Srednji Aziji in poziva k ukrepanju proti pripadnikom skrajne Islamske države, ki da so se namnožili v Afganistanu. Tokratni pogovori, ki jih gosti Kremelj, so za talibane eno najvišjih in najbolj odmevnih mednarodnih srečanj, odkar so avgusta po bliskoviti ofenzivi znova prevzeli oblast v državi.

Moskva je sicer že pred leti ponudila roko talibanom in jih je večkrat gostila na pogovorih, čeprav so ti v Rusiji uvrščeni med teroristične organizacije.

"Zdaj je na oblasti nova administracija. Opazili smo njihova prizadevanja za stabilizacijo vojaške in politične situacije ter vzpostavitev dela državnega aparata," je Lavrov ob odprtju konference povedal predstavnikom desetih držav, med njimi Kitajske, Irana in Pakistana.

A kot je obenem posvaril vodja ruske diplomacije, skušajo "številne teroristične organizacije", vključno z Islamsko državo in Al Kaido, izkoristiti varnostni vakuum v Afganistanu in okrepiti svoj vpliv.

Mednarodno skupnost je Lavrov pozval k nujnim prizadevanjem za trajen mir v Afganistanu in k "učinkoviti" pomoči, ki bo preprečila humanitarno krizo ter nadaljnji eksodus beguncev, talibane pa, da naj zagotovijo temeljne pravice vseh Afganistancev. Obžaloval je tudi, da na konferenci ne sodelujejo ZDA.

Delegacijo talibanov na pogovorih vodi namestnik premierja Abdul Salam Hanafi, ki je že tudi vodil pogovore z EU-jem in ZDA pretekli teden.

Afganistanski zunanji minister Amir Han Mutaki je v Moskvi v izjavi za novinarje mednarodno skupnost pozval, naj v teh občutljivih časih prispeva k stabilizaciji Afganistana, zagotovi humanitarno pomoč in sprosti premoženje države. Odkar so oblast prevzeli talibani, je namreč zamrznjenih za okoli devet milijard dolarjev rezerv afganistanske centralne banke, večinoma v ZDA.

Lavrov poziva talibane k vključujoči vladi