Le Touquet slovi po svojih peščenih plažah. Foto: Pixabay
Le Touquet slovi po svojih peščenih plažah. Foto: Pixabay

Britanski kralj Karel III. je mestu Le Touquet pred kratkim dovolil preimenovanje letališča po svoji materi. Mestne oblasti so Buckinghamsko palačo za dovoljenje sicer zaprosile že šest dni po kraljičini smrti lanskega septembra, pri čemer so navedli, da se želijo s preimenovanjem pokloniti njenemu "izjemnemu življenju", poroča Sky News.

Datuma odprtja letališča z novim imenom še niso napovedali. Letališče rednih poletov trenutno ne ponuja, uporabljajo ga predvsem zasebna letala. V prihodnosti si to sicer želijo spremeniti in upajo, da bodo kmalu sprejeli britanske turiste.

Le Touquet na severozahodu Francije leži uro vožnje od Calaisa in je od britanske obale oddaljen dobrih sto kilometrov. V kraju ima počitniško hišo tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

Mesto ima že desetletja izjemno prijateljske vezi z Združenim kraljestvom, česar za Francijo na splošno ne moremo trditi. Po navedbah mestne hiše je stric kraljice Elizabete II., Edvard VIII., hodil tja, da bi užival v jahanju in kopenskem jadranju, včasih pa ga je spremljala tudi njegova nečakinja.