Zmeda glede stanja letala je prav gotovo najhujša za svojce. Foto: EPA
Zmeda glede stanja letala je prav gotovo najhujša za svojce. Foto: EPA
Letalo družbe Adam Air
Letalo družbe Adam Air je pred nesrečo poslalo dva klica v sili. Foto: Reuters
Svojci potnikov se zbirajo v Džakarti
Svojci nesrečnih potnikov so se že zbrali na letališču v Džakarti, kjer visijo seznami tistih na letalu. Foto: Reuters
Razbitin letala še niso našli

Letalo je med včerajšnjim hudim neurjem izginilo z radarskih zaslonov, zato oblasti dolgo niso vedele, kaj se je z njim zgodilo. Mnogi so upali, da mu je uspelo zasilno pristati, vendar so se upi kmalu razblinili ob poročilu, da so našli razbitine boeinga 737 zasebne družbe Adam Air v goratem in težko dostopnem območju Sulavesija.

Zmedeni tudi uradni viri
Sprva so mediji poročali, da so razbitine našli in da težavno reševanje že poteka, po ocenah očividcev pa naj bi 12 potnikov nesrečo preživelo. Le uro kasneje pa je moral indonezijski minister za promet svoje prvotno poročilo zanikati in je dejal, da ob prihodu na domnevni kraj nesreče niso našli ničesar.

Letalo s 102 potnikoma tako uradno še zmeraj velja za pogrešano, iskanje pa naj bi se nadaljevalo na zahodnem delu Sulavesija, od koder je letalo v ponedeljek oddalo klice na pomoč.

Medtem so se na letališču v Manadu zbrali svojci potnikov, ki obupani čakajo na informacije o svojih bližnjih.

Manada niso nikoli dosegli
17 let staro letalo zasebne letalske družbe je varnostni pregled opravilo komaj slab teden pred nesrečo, zato oblasti dvomijo o tehnični napaki. Letelo je iz Surabaye na Javi proti Manadu na severu Sulavesija. Nad otokom Sulavesi so že več dni besnele nevihte in huda neurja.

Približno na polovici predvideno dveurnega leta je letalo oddalo dva klica v sili, nato pa se je vsak stik s posadko izgubil. Na krovu je bilo tudi 11 otrok in trije tuji državljani - vsi Američani.

Razcvet majhnih poceni letalskih družb
Adam Air je ena izmed številnih majhnih letalskih družb, ki so vzcvetele v Indoneziji po letu 1999, ko je bil sektor letalskega prometa sproščen. Zaradi vprašljivega zagotavljanja varnosti in upoštevanja predpisov ima ta država že dolg seznam nesreč in še pravočasno odkritih pomanjkljivosti na tamkajšnjih potniških letalih.

Po nesreči trajekta s 600 potniki, v kateri jih je najmanj 400 izgubilo življenje oziroma so pogrešani, je to že druga katastrofa v Indoneziji v zadnjih dveh dneh.

Razbitin letala še niso našli