Libijci so po smrti Gadafija razglasili osvoboditev naroda. Foto: EPA
Libijci so po smrti Gadafija razglasili osvoboditev naroda. Foto: EPA
Tripolis, letalski napadi zveze Nato
Nato je z nadzorom zračnega prostora in sistematičnim bombardiranjem zlomil odpor Gadafijevega režima. Foto: EPA
Nato končuje akcijo v Libiji

Al Kiba je izbralo 51 članov NTC-ja in v prihodnjih dneh se pričakuje, da bo imenoval tudi nov vladni kabinet, ki bo državo vodil v prihodnjih osmih mesecih in pripravil vse potrebno za volitve v narodno skupščino. Nekdanji začasni premier Mahmud Džibril je držal obljubo in odstopil s položaja, potem ko je bila po smrti Moamerja Gadafija uradno razglašena osvoboditev naroda.

Konec posredovanja
Zveza Nato je ob 23.59 uradno končala operacijo Združeni zaščitnik, s katero je sedem mesecev podpirala boj upornikov proti Gadafijevemu režimu.

S prenehanjem operacij Severnoatlantsko zavezništvo spoštuje resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov, ki določa, da se mandat za mednarodno posredovanje v Libiji končuje danes ob 23.59 po libijskem času.

Natova operacija se je začela 31. marca, njen namen pa je bilo izvajanje območja prepovedi letenja nad Libijo in zaščita civilistov pred napadi sil libijskega samodržca Moamerja Gadafija. V operaciji je sodelovalo 18 držav zavezništva, zračne napade pa so izvajala letala osmih držav članic - ZDA, Velike Britanije, Francije, Kanade, Belgije, Italije, Danske in Norveške.

Vidna vloga Velike Britanije in Francije
Levji delež stroškov za operacijo so prispevale ZDA z 785 milijoni evrov, Velika Britanija je prispevala okoli 340 milijonov evrov, Francija pa približno 300 milijonov evrov. Medtem ko več držav, med njimi stalni članici Varnostnega sveta ZN-ja Rusija in Kitajska, Natu očita, da je s svojimi napadi v Libiji presegel mandat Varnostnega sveta, v zavezništvu to zavračajo in operacijo Združeni zaščitnik ocenjujejo kot eno najuspešnejših doslej.

V četrtek soglasno sprejeta resolucija VS ZN o koncu mandata za mednarodno posredovanje v Libiji je sledila dokončni zmagi sil prehodnega narodnega sveta v Libiji. Tem je namreč pred tednom in pol po dolgotrajnih bojih uspelo zavzeti mesto Sirta, še zadnjo utrdbo Gadafiju zvestih sil, pri čemer je bil ubit tudi sam Gadafi. Pri ujetju samodržca je bila sicer še enkrat pomembna pomoč Nata, saj so zavezniška letala napadla konvoj, s katerim je skušal zbežati.

Nato končuje akcijo v Libiji