Molitev pred pokopom žrtev, odkritih v enem od množičnih grobišč, januarja letos. Foto: EPA
Molitev pred pokopom žrtev, odkritih v enem od množičnih grobišč, januarja letos. Foto: EPA

Dve novi grobišči so odkrili na velikem kmetijskem območju Mašru Alzeraj, po poročanju Al Džazire sporoča Uprava za raziskovanje in identifikacijo pogrešanih oseb.

Oblasti so sporočile, da bodo njihove ekipe posmrtne ostanke izkopale v nedeljo, več podrobnosti pa niso navedle.

Od junija lani so na različnih območjih Tarhune odkrili 81 množičnih grobišč, iz katerih so po Haftarjevem porazu junija lani izkopali 248 posmrtnih ostankov. Takrat je tudi Mednarodno kazensko sodišče (ICC) sporočilo, da je tožilstvo od sodišča prejelo zanesljive informacije o množičnih grobiščih.

Marca so libijske oblasti sporočile, da imajo seznam 3650 ljudi, ki so pogrešani v različnih mestih po državi. Med njimi jih je 350 v Tarhuni.

Kot pravijo viri v libijskih oblasteh, so Haftarjeve sile in z njimi povezane milice med aprilom 2019 in junijem 2020 zakrivile vojne zločine in genocid.

Poziv papeža svetu, naj pomaga v migrantski krizi v Libiji

Papež Frančišek je danes pozval svet, naj pomaga v migrantski krizi v Libiji. "Ponovno prosim mednarodno skupnost, naj drži svoje obljube o skupni in konkretni rešitvi za migracijske tokove iz Libije in celotnega sredozemskega prostora," je pred številnimi verniki in romarji na vatikanskem Trgu svetega Petra dejal sveti oče. "Na tisoče migrantom, beguncem in iskalcem zaščite v Libiji izrekam svojo bližino. Slišim vaše klice in molim za vas," je še dejal papež. Ob tem je tudi opozoril, da so številni moški, ženske in otroci izpostavljeni nečloveškemu nasilju.