Mesto Zliten, na katerega pritiskajo uporniške sile iz Misrate, je v zadnjih dneh prizorišče najhujših spopadov v Libiji. Foto: Reuters
Mesto Zliten, na katerega pritiskajo uporniške sile iz Misrate, je v zadnjih dneh prizorišče najhujših spopadov v Libiji. Foto: Reuters
Zliten - posledice Natovega bombardiranja
Gospod Al Marabit objokuje smrt žene in dveh sinov, ki so umrli v Natovem napadu. Foto: Reuters

"Preteklo noč je Nato izvedel zračni napad na operacijsko središče Gadafijevih sil v Zlitenu, pri čemer je umrlo 32 Gadafijevih vojakov. Med njimi je tudi Hamis," je za agencijo AFP povedal govorec uporniških Združenih revolucionarnih sil Mohamed Zavavi.

Informacijo o smrti Hamisa Gadafija, ki je poveljeval libijskim silam v Zlitenu, so po besedah upornikov prestregli tudi njihovi radijski vezisti v operacijskem središču na vzhodu države. Neapeljsko vodstvo Natove misije v Libiji na drugi strani navedb o Hamisovi smrti še ni potrdilo, temveč je le sporočilo, da položaj še preučuje.

Zliten trdno v Gadafijevih rokah
28-letni Hamis Gadafi poveljuje brigadi, ki šteje okoli 10 tisoč pripadnikov in je izurjena ter opremljena po standardih zveze Nato. Hamisova brigada je izpeljala večino prodorov in ofenziv polkovnikovega režima, v zadnjih mesecih pa se bori v okolici mesta Misrata. Ravno v četrtek je režim v obmorsko mesto Zliten, ki leži 160 km vzhodno od Tripolisa in 60 km zahodno od Misrate, na voden ogled popeljal tuje dopisnike, ki so potrdili, da je kraj v Gadafijevih rokah.

O smrti 28-letnega Hamisa se je sicer med več kot pet mesecev trajajočo državljansko vojno v Libiji govorilo že večkrat. A govorice so se do zdaj še vedno izkazale za neresnične.

Tripolis: Prikriti želijo lastne zločine
Predstavnik libijske vlade v Tripolisu je že zanikal uporniške trditve o Hamisovi smrti. "To je lažna novica. To je lažna novica, s katero skušajo zakriti lastne zločine v Zlitenu, kjer so pobili družino Al Marabit," je za Reuters izjavil Musa Ibrahim in pri tem navedel četrtkov primer, ko so Natove bombe ubile žensko in dva otroka iz ene družine. Trupla v krstah in prizorišče napada so oblasti pokazale tujim novinarjem med ogledom Zlitena.

Spodaj galerija četrtkovega ogleda Zlitena in pogreba ženske ter dveh njenih sinov, ki so jih ubile Natove bombe.