Lugovoj zavrača krivdo za umor Litvinenka in je prepričan, da je ozadje zahteve za njegovo izročitev politično. Foto: EPA
Lugovoj zavrača krivdo za umor Litvinenka in je prepričan, da je ozadje zahteve za njegovo izročitev politično. Foto: EPA
Izgon ruskih diplomatov

Velika Britanija je poleg tega nopovedala tudi prekinitev pogajanj o vizah. Britanski zunanji minister David Miliband je med govorom v parlamentu povedal, da si tega ne želi, a da Velika Britanija nima druge izbire. Aleksander Litvinenko, nekdanji ruski vohun, je pribežal v Veliko Britanijo in postal eden najostrejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina. Potem ko je bil zastrupljen z radioaktivnim izotopom polonija 210, je umrl v Londonu.

Odnosi med Veliko Britanijo in Rusijo so se po Litvinenkovi smrti hitro poslabšali, saj Moskva zavrača izročitev Lugovoja, ki ga želijo britanski tožilci pripeljati pred britansko sodišče in ga obtožiti za umor Litvinenka. Rusija je izgon diplomatov z ruskega veleposlaništva v Londonu označila za "nemoralen" in že napovedala, da bo nanj "primerno" odgovorila.

Glavni osumljenec zavrača krivdo
Lugovoj, ki zavrača krivdo, je prepričan, da je celotna preiskava o Litvinenkovem umoru spolitizirana že od samega začetka in da bodo zaradi dejanj Londona trpeli navadni ruski in britanski državljani.

Brown za nadaljevanje odnosov z Rusijo
Med prvim obiskom v tujini, odkar je prevzel premierski položaj v Berlinu, se je Gordon Brown kljub izgonu zavzel za nadaljnje sodelovanje z Rusijo, s katero ima Velika Britanija še veliko skupnega. Brown je sicer zagovarjal odločitev Londona, da izžene ruske diplomate. "Če se na britanskih tleh zgodi umor in so nedolžni civilisti izpostavljeni velikemu tveganju, pričakujemo, da bodo druge države na svetu pomagale, da se krivci postavijo pred sodišče", je bil odločen Brown.

Izgon ruskih diplomatov