Orban je bil samozavesten že takoj po volitvah. Foto: EPA
Orban je bil samozavesten že takoj po volitvah. Foto: EPA
'Madžari so se odločili za EU,' je dejal po zmagi. Foto: EPA
Orban se je pred volitvami najbolj hvalil s svojim "edinstvenim" načinom reševanja gospodarstva in javnih financ, čeprav je ta za mnoge vprašljiv, saj naj Madžarski ne bi prinašal potrebne rasti in naj bi odgnal tuje vlagatelje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Prepričljiva zmaga Orbana na Madžarskem
Prepričljiva zmaga stranke premierja Orbana

Ta ji lahko sicer za las tudi uide, saj je razlika tako tesna, da bodo odločilni glasovi, ki bodo prišli po pošti.

Obenem rezultati jasno kažejo, da je levo usmerjena opozicija doživela velik poraz. Za zvezo Enotnost, v katero se je januarja povezalo pet levosredinskih strank, je glasovalo le 26 odstotkov volivcev, kar ji po trenutnih izračunih prinaša 38 poslanskih sedežev.

Skrajno desna, do Romov in Judov sovražna stranka Jobbik je medtem prejela 20,5 odstotka glasov oziroma 23 poslanskih sedežev, kar pomeni občutno povečanje od zadnjih parlamentarnih volitev leta 2010, ko je prejela 16,7 odstotka glasov. V parlament se je uvrstila le še zelena stranka LMP, ki je za las presegla petodstotni volilni prag in bo imela pet poslanskih sedežev.

Oči uprte v en sam okraj
Zaenkrat je torej videti, da je Orbanu za las, za en sam sedež, uspelo ohraniti "supervečino". Od 199 poslanskih sedežev naj bi jih namreč dobil 133. Vse oči so sicer še uprte v enega od volilnih okrajev v Budimpešti, kjer po preštetih 99,8 odstotka glasov kandidat Fidesza vodi za vsega 22 glasov pred levo usmerjeno tekmico. Zdaj čakajo še na približno 2.000 glasov tistih, ki imajo stalno prebivališče v tem okraju, a so glasovali drugje na Madžarskem ali v tujini.

Ne glede na to "malenkost" je Orban zmagoslaven. Volivci so nam podelili jasen mandat, da nadaljujemo s svojim delom, in tega ni mogoče postavljati pod vprašaj, je bil jasen na današnji mednarodni novinarski konferenci v Budimpešti. S tem ko so glasovali za Fidesz, so dali svoj glas tudi za novo ustavo, gospodarsko politiko in vlado kot stranko ljudi, je še nadaljeval.

Dejstvo, da dvotretjinska večina Fidesza še ni povsem zagotovljena in bo očitno odvisna od le peščice glasov, je zavrnil kot nepomembno.

Samozavesten Orban
Podobno samozavesten in zmagoslaven je bil Orban že tudi v nedeljo zvečer. "Smo na robu novega, čudovitega obdobja in vse državljane Madžarske vabim, da v to novo obdobje vstopimo skupaj," je dejal pred navdušenimi privrženci in zatrdil, da "so bile volitve svobodne, organizirane v svobodni državi".

Nasprotnega mnenja je leva opozicija. Čeprav priznava poraz in to, da volivcem ni uspela predstaviti "dovolj atraktivne ponudbe", kot se je izrazil bivši premier in vodja Enotnosti Gordon Bajnai, je bil kandidat Enotnosti za premiera, socialist Attila Mesterhazy jasen: "Orban je nenehno zlorabljal svojo moč (...) Madžarska ni svobodna, to ni demokracija."

Orban je nedvomno doživel veliko zmago, vendarle pa na njo pada senca. Volivci so Fideszu prepričljivo podelili absolutno večino v parlamentu, a dvotretjinske večine mu niso. Slednjo mu je podelila spremenjena volilna zakonodaja.
Padec za Fidesz
Fidesz je prejel kar 600.000 glasov manj kot na volitvah leta 2010, medtem ko sta tako levica kot Jobbik glasove pridobila. Vendar pa se na račun spremenjenega volilnega sistema Fideszu v parlamentu to ne bo preveč poznalo. Orbanova vlada je namreč sistem močno približala večinskemu. Več kot polovica poslancev je voljenih neposredno, če v svojem volilnem okraju prejmejo največ glasov, pri čemer zadostuje že relativna večina. Meje volilnih okrajev je vlada zarisala na novo, poleg tega je dala volilno pravico etničnim Madžarom v sosednjih državah. Vse to je šlo v korist Fidesza.

Na to so spomnili tudi v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Samo izvedbo volitev so sicer ocenili pozitivno, kot "pregledno in učinkovito", a so obenem opozorili, da je imel Orban zaradi spremenjene volilne zakonodaje, vključno s pravili o vodenju volilne kampanje, in enostranskega poročanja medijev "nepošteno prednost".

Avtoritarno vodenje države
Očitki, da državo vodi avtoritarno in si monopolizira vso oblast v državi, Orbana sicer spremljajo že vse od leta 2010, ko je prevzel oblast. Kritiki mu očitajo, da je s pomočjo dvotretjinske večine v parlamentu povsem povozil opozicijo ter samovoljno izpeljal globoke in z vidika demokracije zelo vprašljive posege v madžarsko zakonodajo. Najglasnejših kritik je bilo deležno predvsem spreminjanje ustave ter posegi v neodvisnost sodstva in centralne banke, pa tudi spreminjanje medijske in volilne zakonodaje.

Na to je Orbana spomnila nemška vlada in ga pozvala, naj v drugem mandatu ravna drugače. Po njihovem ima Orban po tako močni zmagi "posebno odgovornost" ter da je treba dvotretjinsko večino uporabljati "z občutkom, zadržanostjo in tankočutnostjo".

Ne glede na volilne rezultate pa so volitve prinesle nekaj pozitivnega Porabskim Slovencem. Slovenska manjšina na Madžarskem bo imela namreč v novem sklicu parlamenta v Budimpešti svojo zagovornico, profesorico iz Monoštra Eriko Köleš Kiss.
Slovenska manjšina - tako kot ostale manjšine na Madžarskem - sicer tudi po novi zakonodaji nima pravice do svojega poslanca. Köleš Kisseva je ocenila, da bo zagovornik manjšini "prišel prav", saj bo bližje vladi in parlamentu kot doslej in si tako lahko manjšina "pribori kaj več" ter lahko še bolj ohranja svoj jezik in kulturo.

Prepričljiva zmaga Orbana na Madžarskem
Prepričljiva zmaga stranke premierja Orbana