Mnogi mladi Italijani še vedno živijo pri starših, tudi če imajo dolgoletno zvezo z dekletom. Foto: EPA
Mnogi mladi Italijani še vedno živijo pri starših, tudi če imajo dolgoletno zvezo z dekletom. Foto: EPA
Mladi Italijan
Kar osem od desetih Italijanov, mlajših od 30 let, še zmeraj živi pri starših. Foto: EPA
Mlada družina
Italijani v povprečju dom zapustijo pri 36 letih. Foto: EPA

Več kot tretjina italijanskih moških, starejših od 30 let, še vedno živi pri starših, kar gre v največji meri pripisati visokim stroškom za najemnine in pomanjkanjem služb, pa seveda tudi razvajenosti in navajenosti na mamino kuhinjo. Mnogi tisti, ki se osamosvojijo, mamam še vedno pošiljajo perilo v pranje, pogosto pa se tudi preselijo le nekaj sto metrov stran od starega doma.

Mladi niso krivi za razmere
Gospodarski minister Tommaso Padoa-Schioppa je pri predstavitvi osnutka proračuna za prihodnje leto prišel na dan s predlogom, da bi moškim pri 20 in 30 letih ponudili davčno olajšavo v vrednosti tisočih evrov za najem stanovanja. Mladim je za zgled punudil sebe, saj je sam zapustil dom pri 19 letih.

Njegov predlog so takoj obsodili politiki na obeh straneh, saj po njihovem mnenju mladi niso krivi za visoke najemnine in pešajoče gospodarstvo. Komunist iz vladajoče koalicije Francesco Caruso je ministra obtožil, da se verjetno ne zaveda, kako občutljive so razmere za celotno generacijo - prvo, ki se mora spopadati s hujšimi socialnimi razmerami, kot so se njihovi starši.

Župan Rima Walter Veltroni, ki naj bi popeljal levico na naslednje volitve, je ministrovo izjavo označil za neposrečeno šalo, medtem ko je težave, s katerimi se soočajo mladi, označil za največji izziv države. Opozicijska poslanka Isabella Bertolini je premierja Romana Prodija pozvala, naj svojega ministra okrega zaradi žaljivke.

Slabe službe, slabe plače
Večina Italijanov konča študij pri poznih 20 letih, ko jih čakajo službe za kratek delovni čas in majhno plačo, saj dobroplačane službe še vedno zasedajo starejši od 50 let, ki kar nočejo dati priložnosti tudi mlajšim. Povprečna plača 20-letnika znaša tako le polovice tiste, ki jo zaslužijo vrstniki v Veliki Britaniji.

Mlade pesti tudi vse dražje življenje, k čemur je svoje prispevala še uvedba evra, zato vodja glavnega sindikata Guglielmo Epifani meni, da tudi tisoč evrov ne bo pomagalo, da se mladi osamosvojijo. Če je bilo pred 30 leti potrebno za najemnino za stanovanje odšteti četrtino delavske plače, pa je danes potrebno več kot znaša plača pripravnika.

G. V.