Pred tremi leti si je pri hoji že pomagala z berglami. Foto: Reuters
Pred tremi leti si je pri hoji že pomagala z berglami. Foto: Reuters
St. Moritz
Merklova se je poškodovala med tekom na smučeh. Foto: EPA
Merklova se je poškodovala

Vladni predstavnik Steffen Seibert je dejal, da ima kanclerka nepopolni zlom levega zadnjega dela medeničnega obroča, dobila pa je tudi nekaj modric in udarnin. 59-letna političarka bo nekaj časa potrebovala tudi bergle, bivanje v bolnišnici pa ne bo potrebno. Nesreča se ni zgodila pri veliki hitrosti.

Podpredsednica združenja nemških kirurgov Julia Seifert je povedala, da je poškodba Merklove boleča, a relativno nenevarna, zlomi v tem predelu telesa pa se običajno zacelijo brez dolgoročnejših posledic. Povedala je, da pacienti, čeprav je lahko poškodba neprijetna, ne bi smeli predolgo ležati. "Gibanje je pomembno za krvni obtok in za preprečevanje tromboze," je dodala.

Tri tedne bo delala večinoma od doma
Zaradi nesreče je za prihodnje tri tedne odpovedala večino svojih službenih obveznosti in potovanj. To pomeni, da ne bo odpotovala v Varšavo, kamor bi morala ob začetku svojega novega mandata, v Berlinu pa ne bo sprejela luksemburškega premierja Xavierja Bettela. Večji del svojega dela naj bi Merklova opravila od doma, za sredo pa je že napovedala, da bo osebno vodila prvo zasedanje vladnega kabineta v novem letu.

Seibert je še povedal, da bodo javnost o napovedanih terminih Merklove, ki se je v Berlin vrnila 30. decembra, v prihodnjih tednih obveščali sproti.

Menila je, da se je le udarila
Merklova je bila v tem uglednem švicarskem zimskošportnem središču na prazničnem oddihu, nesreča pa se je zgodila še v starem letu. Sprva naj bi menila, da se je le udarila, po zdravstvenem pregledu pa je postalo jasno, da si je nalomila kost. Ob teku sta jo spremljala dva varnostnika.

Kanclerka božične praznike v Engadinu v bližini letovišča St. Moritz preživlja že več let. Tudi sicer je Merklova redna obiskovalka Alp, poletne počitnice je že večkrat preživela med pohodništvom v italijanskih gorah.

Merklova se je poškodovala