Mesić je na začetku avgusta zavrnil udeležbo na maši za domovino v Kninu, česar cerkveni vrh ni dobro sprejel. Foto: EPA
Mesić je na začetku avgusta zavrnil udeležbo na maši za domovino v Kninu, česar cerkveni vrh ni dobro sprejel. Foto: EPA

"Cerkev ima odgovore na vsa vprašanja, vmešava se v vse, potem pa naj uvede še cerkveni davek, ki bi ga plačali verniki, in potem je država ne bi več financirala. Tega davka pa ne bi plačali protestanti, judje, pravoslavci in agnostiki ter ateisti," je dejal Mesić v intervjuju za Jutarnji list ter izzval žolčne odzive.

Gre za novo nadaljevanje v precej napetih odnosih med nekaterimi vodilnimi predstavniki Cerkve in Mesića. Kot piše Jutarnji list, spopad med predsednikom in cerkvenim vrhom traja že nekaj mesecev, odnosi pa so precej hladni, že odkar je Mesić nastopil svoj predsedniški položaj.

Nov zagon različnim pogledom Mesića in Cerkve naj bi dale bližnje predsedniške volitve: cerkveni vrh spopad uporablja, da bi preprečil prihod novega levičarja na položaj predsednika države, medtem ko želi Mesić preprečiti, da bi Cerkev vplivala na izid volitev. Pred kratkim je hvarsko-braško-viški škof dejal, da mora biti novi predsednik veren katolik, Mesić pa je v odzivu dejal, da je škofova izjava protiustavna in izključujoča do hrvaških državljanov, o njej pa je obvestil tudi papeškega nuncija v Zagrebu.

Avgusta je Mesićeva zavrnitev udeležbe na maši za domovino v Kninu povzročila veliko nejevolje v Cerkvi. V zagrebškem katoliškem tedniku Glas koncila so predsednika večkrat napadli in ga posredno obtožili, da je veleizdajalec in psihično neuravnovešena oseba. Mesić je nato predlagal umik verskih spomenikov iz vseh javnih institucij, kar je potem dvignilo na noge številne, ne le Cerkev, temveč tudi politike in državljane.