Kadijević je bil de facto poveljnik jugoslovanske vojske tudi med desetdnevno vojno v Sloveniji. Foto:
Kadijević je bil de facto poveljnik jugoslovanske vojske tudi med desetdnevno vojno v Sloveniji. Foto:
Ante Gotovina in Franjo Tudjman
Tudjman je bil prvi predsednik svobodne Hrvaške od leta 1990 do svoje smrti leta 1999. Foto: EPA

Nekdanji general JLA Veljko Kadijević je hrvaškega predsednika Mesića obtožil, da je hotel z oblasti odstraniti Franja Tudjmana.

Kadijević je v svoji knjigi "Protiudar. Moj pogled na razpad Jugoslavije" zapisal, da je hotel tedanji predsednik SFRJ-a Stjepan Mesić s pomočjo vojske in Anteja Markovića odstraniti tedanja predsednika Hrvaške in Srbije, Tudjmana in Slobodana Miloševića. Po Markovićevih besedah bi s tem "rešili vse težave Jugoslavije", piše nekdanji jugoslovanski obrambni minister. Mesić naj bi Tudjmana imel absolutista in ga je hotel zamenjati na čelu Hrvaške.

Washington je general obtožil, da je bil "glavni koordinator razpada Jugoslavije", posebno vlogo pri tem pa je pripisal nekdanjemu amriškemu ambasadorju v Beogradu, Warrenu Zimmermanu, ki "si ga bomo zapomnili kot človeka, ki je precej prispeval k razpadu Jugoslavije in je v mnogih pogledih odgovoren za prelivanje krvi".

Mednarodna tiralica za Kadijevićem
Kadijević, za katerim je Hrvaška marca objavila mednarodno tiralico zaradi vojnih zločinov nad civilnim prebivalstvom na Hrvaškem, naj bi bil v Moskvi, kjer je v sredo predstavil svojo knjigo, piše beograjska Politika. Hrvaško državno tožilstvo je v petek za njim izdalo mednarodno tiralico, ki k predaji osumljencev zavezuje vseh 186 članic Interpola, tudi Rusijo.

Tri obtožnice na Hrvaškem
Proti 82-letnemu Kadijeviću so bile na Hrvaškem vložene tri obtožnice; prva v Bjelovarju leta 1992 zaradi bombardiranja civilnih poslopij, druga v Vukovarju leta 2002 zaradi vojnih zločinov leta 1991, zadnja pa maja lani v Osjeku zaradi bombardiranja civilnih objektov v Slavoniji. Vse tri naj bi kmalu združili v eno obtožnico.