Miller je v preteklih letih obiskal več kot 20 držav in se tudi srečal z voditelji. Foto: EPA
Miller je v preteklih letih obiskal več kot 20 držav in se tudi srečal z voditelji. Foto: EPA

V hrvaški vladi pravijo, da za srečanje niso dobili uradne zahteve ruske družbe.

V ruski delegaciji so bili neprijetno presenečeni, piše Večernji list, ki se sklicuje na neuradne vire. Dodaja, da se je zaradi Milanovićeve "nedržavniške" poteze sicer zelo konstruktiven Millerjev obisk na Hrvaškem končal v nenavadnem ozračju. Miller je v preteklih letih obiskal več kot 20 držav in se srečal s številnimi premierji, med njimi tudi s slovenskim, omenja časopis.

Gazprom ima dvainpolkrat večji letni prihodek, kot je hrvaški bruto domači proizvod, in zaposluje le nekaj manj ljudi, kot je prebivalcev Dalmacije. Millerjev obisk je bil veliko več kot navadno poslovno potovanje, izpostavlja zagrebški časnik.

Dodaja, da Milanović nima nobenega izgovora, da ni sprejel vodje Gazproma, sicer tesnega sodelavca ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je prispel na Hrvaško tudi zato, da bi izrazil pripravljenost Rusije za krepitev sodelovanja s Hrvaško.

Spominja, da je tudi nekdanji hrvaški premier zavrnil srečanje z nekdanjim vodjo Gazproma, ki je na Hrvaško prispel na poletni dopust. "Leto pozneje je ta človek, Dmitrij Medvedjev, postal ruski predsednik, hrvaški premier pa je v zaporu," dodaja časnik.

Millerja in rusko delegacijo sta v četrtek sprejela hrvaški predsednik Ivo Josipović in zunanja ministrica Vesna Pusić.

Gazprom je pred dnevi prek svojega lobista zaprosil Milanovića za srečanje, a je hrvaški premier dejal, naj spoštujejo običajen diplomatski postopek in zahtevo pošljejo prek ruskega veleposlaništva v Zagrebu, poroča Novi list.

Reški časopis pojasnjuje, da so vodilni v Gazpromu na Hrvaško prišli nepričakovano in naglo ter da so celo na ruskem veleposlaništvu šele v sredo izvedeli za Millerjev četrtkov obisk.