Josipović je mandat podelil Milanoviću. Foto: EPA
Josipović je mandat podelil Milanoviću. Foto: EPA
Josipović in Milanović
Prva seja nove hrvaške vlade naj bi bila 3. januarja. Foto: EPA
Milanović prejel mandat

Milanović je ob prejemu premierskega mandata kot eno prvih nalog nove vlade omenil pripravo državnega proračuna in referenduma za vstop države v Evropsko unijo. Za svoj prvi premierski obisk v tujini si bo izbral eno izmed sosednjih držav - BiH, Srbijo ali Slovenijo.

Na vprašanje novinarjev, zakaj še ni seznama arbitrov, kot ga določa arbitražni sporazum za ureditev spora o meji med Slovenijo in Hrvaško, je Milanović odgovoril, da ne ve. Dogovor o arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško je bil sklenjen pred več kot dvema letoma in po mnenju novega mandatarja je dobro, da je bil dosežen.

Milanović je novinarje spomnil, da so socialdemokrati (SDP), ki so bili takrat v opoziciji, opozarjali na nekatere člene sporazuma, ki "niso bili jasno določeni". Pojasnil je, da so takrat skupaj z Josipovićem opozarjali, da ni bilo jasno, kdo bo, na podlagi kakšnih kriterijev in v kakšnem roku določil seznam arbitrov.

"Po mojih informacijah seznama arbitrov ni niti do danes, čeprav je od podpisa arbitražnega sporazuma minilo več kot dve leti," je dejal predsednik SDP-ja.

Naloga Evropske komisije je bila, da do podpisa hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo 9. decembra pripravi seznam arbitrov, da bi potem začeli teči roki, v katerih bi Hrvaška in Slovenija lahko dosegli soglasje o treh članih arbitražnega sodišča za reševanje spora o meji med državama.

"Da bi dosegli soglasje, je potreben seznam. Seznam bi po mojem mnenju že moral biti sestavljen. Zakaj se to ni zgodilo, ne vem, sicer pa vidim, da omenjeno vprašanje zanima tudi naše kolege in partnerje v Sloveniji," je dejal Milanović. "Dobro je, da se od začetka držimo pogodbe, da bi tudi na koncu kot dve civilizirani državi sprejeli odločitev sodišča," je dodal.

Milanović najmlajši premier
Na parlamentarnih volitvah 4. decembra je levosredinska koalicija, na čelu katere je SDP, poleg njega pa jo sestavljajo še Hrvaška narodna stranka, Istrski demokratski zbor in Hrvaška stranka upokojencev, osvojila 80 poslanskih sedežev v 151-članskem saboru.

45-letni Milanović bo postal najmlajši hrvaški premier od osamosvojitve pred 20 leti. Njegov namestnik in zadolžen za gospodarski resor bo predsednik HNS-a Radimir Čačić.

V času gospodarske krize izredno pomembno finančno ministrstvo bo vodil Slavko Linić, nekdanji župan Reke, ki je bil med predvolilno kampanjo edini politik, ki si je drznil izjaviti, da bo prihodnje leto za pomoč prosil Mednarodni denarni sklad (IMF), če bi se gospodarska kriza resno zaostrila.

Zunanje ministrstvo bo prevzela Vesna Pusić, znana po glasnih kritikah nacionalističnega režima pokojnega predsednika Franja Tuđmana. Obljubila je, da bo igrala dejavno vlogo pri pomoči hrvaškim sosedam ob njihovem približevanju EU-ju.

Milanović prejel mandat