Milošević se je zadnjih pet let zagovarjal pred sodiščem v Haagu. Foto: EPA
Milošević se je zadnjih pet let zagovarjal pred sodiščem v Haagu. Foto: EPA
Žalujoči pred Muzejem revolucije
Od Miloševića se bodo zadnjič poslovili v soboto popoldne v Požarevcu. Foto: EPA

Dodal je, da se bodo preiskave tkiv in tekočin umrlega predsednika ZRJ-ja še nadaljevale. Hkrati je spet potrdil, da je Milošević umrl zaradi srčnega napada.

Pocar je še povedal, da je bila po presenetljivi smrti Miloševiča odrejena tudi zunanja preiskava vodenja pripora, saj ni jasno, kako naj bi obtoženi dobil zdravila, ki mu niso bila predpisana. Te so namreč med januarskim pregledom zasledili v njegovi krvi.

Tako mnogi privrženci Miloševića v Srbiji in po svetu, ki zagovarjajo tezo, da haaški obtoženec ni umrl naravne smrti, še vedno niso dobili končnega odgovora.

Ožje družine ne bo na pogrebu
Po besedah podpredsednika Socialistične stranke Srbije Milorada Vučelića na pogrebu nekdanjega predsednika ne bo nobenega člana njegove najožje družine.

Pogreba se ne bodo udeležili zaradi groženj in izsiljevanj. Vdova Mirjana Marković in sin Marko že več let živita v Rusiji, hčerka Marija, ki je sprta z drugimi člani družine, pa živi v Črni gori.

Proti vsem trem so srbske oblasti sprožile sodne postopke zaradi različnih kaznivih dejanj in tudi razpisale tiralice. Proti Marku so lani obtožbe in tiralico umaknili, Marija pa bi za oblasti morala biti dosegljiva. Sodišče v Beogradu je umaknilo tiralico proti Markovićevi, vendar pa obtožnica še velja. Če bi prišla v Srbijo, bi ji najverjetneje odvzeli potni list.

Sicer pa krsta z Miloševićem truplom zdaj leži v beograjskem Muzeju revolucije, v soboto jo bodo prepeljali pred parlament v Beogradu, pokopan pa bo v Požarevcu. Nasprotniki nekdanjega jugoslovanskega predsednika od četrtka pošiljala SMS sporočila, v katerih pozivajo k protestnemu shodu na glavnem beograjskem trgu, ki naj bi potekal istočasno kot Miloševićev pogreb.

EU ne bo podaljšal roka za izročitev Mladiča
Evropska unija, po mnenju diplomatskih virov, Srbiji ne bo podaljšala roka za izročitev generala Ratka Mladiča Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. Unija je Beogradu postavila rok za izročitev nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov do konca marca in zagrozila, da bo v nasprotnem primeru prekinila pogajanja o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu. Smrt Miloševića na rok ne vpliva.