Krsto so na beograjskem letališču pričakali predstavniki socialistične stranke. Foto: EPA
Krsto so na beograjskem letališču pričakali predstavniki socialistične stranke. Foto: EPA
Množica ob avtomobilu s posmrtnimi ostanki Miloševića
Beograjčani se poslavljajo od nekdanjega predsednika. Foto: EPA
Miloševićev sin Marko in žena Mira Marković
Če bi Mira Marković iz Moskve vendarle pripotovala na pogreb v Srbijo, bi jo čakalo zaslišanje na tamkajšnjem sodišču. Foto: EPA

Če bi bolnika dovolj dobro preiskali, bi bil danes še vedno živ.

Ruski patolog Leo Bokerja

Ti so nosili velik venec iz rdečih vrtnic, simbola njihove stranke. Miloševićevo krsto so ovili v srbsko zastavo in jo poljubili. Srbska televizija je pristanek letala ob 15.45 in prenos krste v mrliški voz prenašala neposredno.

Krsta bo v četrtek in petek stala v šotoru pred stavbo skupščine, kjer se bodo od Miloševićevih posmrtnih ostankov lahko poslovili državljani. Pogreb bo v soboto v Požarevcu, na domačiji njegovih staršev.

Zmeda s krajem pokopa
Čeprav je bilo še v torek zvečer skoraj gotovo, da bodo posmrtne ostanke glavnega haaškega obtoženca z amsterdamskega letališča prepeljali v Moskvo, je visoki predstavnik Miloševićeve socialistične stranke Uroš Šuvaković potrdil, da bodo nekdanjega jugoslovanskega predsednika pokopali v njegovem rojstnem kraju.

Podpredsednik ruske dume Sergej Baburin je dejal, da se pokojnikova žena Mira Marković, znana po svojem vplivu na moža, pogrebnih slovesnosti ne bo udeležila. Zaradi vpliva, ki ga je imela na soproga in svoje politične moči, jo v domovini čakajo tudi obtožbe korupcije.

Nasprotno pa meni Miloševićev brat Borislav, ki pravi, da bo Markovićeva odpotovala v Srbijo.

Srbija je zatrdila, da je ob obisku v Srbiji ne bo aretirala, vendar jo bo zaslišala in ji odvzela potni list. Sicer pa Miloševićeva hčerka Marija trdi, da odločitev o mestu pokopa ni bila sprejeta s soglasjem v družini, saj se sama zavzema, da bi bil oče pokopan s predniki v Črni gori. Dodala je še, da se z bratom Markom ni pogovarjala že več let.

Ruski patologi delno zadovoljni z videnim
Marko Milošević je v torek skupaj z ženo in odvetnikom Tomanovićem prevzel posmrtne ostanke očeta, potem ko so ga pregledali tudi ruski patologi. Eden izmed njih je potrdil ugotovitve nizozemskih zdravnikov, da je Milošević umrl zaradi srčnega napada. Dodal pa je, da bi bil Milošević danes še vedno živ, če bi ga zdravniki dovoj natančno pregledali.

Toksikološki izsledki raziskav še niso znani, neki nizozemski strokovnjak pa je povedal, da je v Miloševićevih vzorcih krvi dva tedna pred njegovo smrtjo našel sledi zdravila, ki naj bi ga 64-letni Milošević jemal zato, da bi nevtraliziral učinke zdravil proti visokemu krvnemu pritisku in tako izsilil zdravljenje v Moskvi.

Duma želi neodvisno preiskavo


Ruska duma je v resoluciji pozvala k ustanovitvi komisije, ki bi neodvisno raziskala Miloševićevo smrt. Prav tako je 437 poslancev dume pozvalo h končanju dejavnosti Mednarodnega sodišča za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji. Resolucija je bila potrjena soglasno. Glavna tožilka haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji Carla Del Ponte je resolucijo ruske dume že označila kot nelogično. V izjavi za ruski časopis Ria Novosti je poudarila, da haaško sodišče preiskuje najhujše vojne zločine, storjene na tleh nekdanje Jugoslavije, in da vse dejavnosti še niso končane.

Če bi bolnika dovolj dobro preiskali, bi bil danes še vedno živ.

Ruski patolog Leo Bokerja