Minister je zdravilo kupil, ko je že minila epidemija. Foto: EPA
Minister je zdravilo kupil, ko je že minila epidemija. Foto: EPA

Božidarja Naneva je bolgarsko tožilstvo ob nabavi zdravila tamiflu za zdravljenje nove gripe obtožilo korupcije in oškodovanja države v višini 1,28 milijona evrov. Zdravilo je nabavil po tem, ko je epidemija že minila, odstopil pa je le nekaj ur po obtožbi tožilstva.

Minister je vse obtožbe zanikal in pojasnil, da ne bo ostal na položaju, dokler obstaja najmanjši dvom o njegovem delovanju. Bolgarski premier Bojko Borisov naj bi njegov odstop sprejel.

Za okoli 200.000 odmerkov zdravila tamiflu je bolgarska vlada švicarskemu farmacevtskemu podjetju Roche plačala okoli 3,3 milijona evrov, medtem ko so britanske zdravstvene službe Bolgariji enako količino zdravila ponudila za dva milijona evrov.

Tožilka Margarita Nemska je v obrazložitvi obtožnice pojasnila, da je Nanev državo oškodoval za 1,28 milijona evrov, poleg tega pa so cepivo dostavili januarja, kar pomeni mesec dni in pol pozneje, ko je epidimija nove gripe v državi že minila.

Ob morebitni dokazani krivdi bi lahko minister v odstopu dobil do deset let zapora. Nanev je šele prvi minister v Bolgariji, ki je bil v zadnjih 20 letih od padca komunizma obtožen korupcije, ko je bil še na položaju, čeprav je ta balkanska država deležna nenehnih kritik zaradi neučinkovitega boja proti korupciji in organziranemu kriminalu.