Policija je osumljence prijela v operaciji Oznaka. Foto: Reuters
Policija je osumljence prijela v operaciji Oznaka. Foto: Reuters
Brazilija
Brazilske oblasti stopnjujejo varnostne ukrepe pred olimpijskimi igrami. Foto: Reuters

Kot je sporočilo brazilsko ministrstvo za pravosodje, je policijska operacija potekala v devetih brazilskih zveznih državah. Vsi prijeti so brazilski državljani. Dva osumljenca še iščejo.

Začasni brazilski predsednik Michel Temer je nemudoma sklical izredno zasedanje vladnega kabineta.

Skupina aretiranih po navedbah oblasti ni pripadala skrajni skupini Islamska država, a je skušala z njo vzpostaviti stik.

Brazilski pravosodni minister je pripadnike skupine opisal kot "popolne amaterje" in "slabo pripravljene". "Dobili so navodilo, da se začnejo uriti v borilnih veščinah in pridobijo strelivo in orožje, s katerim bi izvedli napad," je na novinarski konferenci dejal Moraes.

"Zadeva je bila v teku. Eden od njih je bil v stiku s preprodajalci orožja v Paragvaju, kjer je želel kupiti AK47," je nadaljeval. "To je bilo ključno, ker dokazuje priprave na dejanje," je pojasnil brazilski minister. Po njegovih besedah je skupina o svojih načrtih razpravljala po internetu.

Sodišče v južni zvezni državi Parana je sporočilo, da obstajajo namigi, da je skupina svoj cilj skušala doseči z uporabo orožja in gverilskih taktik.