Grška vlada preganja utajevalce davkov, med katerimi je tudi mož zdaj že nekdanje ministrice. Foto: EPA
Grška vlada preganja utajevalce davkov, med katerimi je tudi mož zdaj že nekdanje ministrice. Foto: EPA

Poročanje medijev o davčnem dolgu, ki ga ima ministričin soprog do vlade, kar je potrdilo finančno ministrstvo, je velik udarec kredibilnosti grške vlade, ki je uvedla stroge varčevalne ukrepe, da bi znižala javnofinančni primanjkljaj in državo rešila pred bankrotom.

Ministrica in njen mož Tolis Voskopoulos, priljubljeni pevec iz 80. In 90. let prejšnjega stoletja, sta več let skupaj prijavljala davke, poročajo grški mediji. Vlada je najprej vztrajala, da gre za zasebno zadevo, ko pa je glas dvignila opozicija, se je ustrašila javnega mnenja, ki je negativno nastrojeno proti varčevalnim ukrepom, in ministrica je morala odstopiti.

"Sramota, sramota, sramota"
Grki so ogorčeni. "Sramota, sramota, sramota. Davčni urad sem prosil za teden dni odloga za plačilo obveznosti, a so rekli ne, onadva (ministrica in njen mož, op. a.) pa sta se davkom izogibala 17 let," je napisal anonimni blogar.

Grška vlada je med drugim napovedala vojno utajevalcem davkov, posebej tistim z akademskimi poklici in tistim iz sveta zabave. Hkrati je znižala plače v javnem sektorju in pokojnine, da bi prihranila denar in dobila 110 milijard evrov posojil.

Gerekoujeva, nekdanja igralka, je postala namestnica ministra za kulturo, pristojna za turizem v socialistični vladi premierja Georgea Papandreouja, ko je ta slavil na volitvah oktobra lani.