Mirni protiameriški protesti so se ob začetku vrha sprevrgli v nasilje. Foto: EPA
Mirni protiameriški protesti so se ob začetku vrha sprevrgli v nasilje. Foto: EPA
Diego Armando Maradona in Hugo Chavez
Argentinski nogometni zvezdnik in venezuelski predsednik sta velika nasprotnika ameriškega predsednika Georgea Busha. Foto: EPA

V argentinskem letoviškem mestu Mar Del Plata je na desettisoče protestnikov zažgalo neko banko, oropalo številne trgovine, s policijo pa so se spopadli le nekaj ulic od razkošnega hotela, kjer je v času vrha nastanjen ameriški predsednik George Bush.

O nasilju ob vrhu obeh Amerik si lahko ogledate tudi fotozgobo.
Protesti so sprva potekali mirno, ko pa so ameriški voditelji odprli vrh, so se sprevrgli v nasilje, policija pa je priprla 64 ljudi. Med glavnima voditeljema protiameriških protestov sta bila nekdanji argentinski nogometaš Diego Armandi Maradona in venezuelski predsednik Hugo Chavez.

Prebivalci južne Amerike so med največjimi nasprotniki Busha, čeprav si je ameriški predsednik ob nastopu mandata pred skoraj petimi leti za svojo prioriteto v zunanji politiki določil prav južno Ameriko. Protestniki so izražali nasprotovanje pretekli ameriški gospodarski politiki do južne Amerike, ki je zagovarjala prosti trg, vendar pa ni odpravila revščine.

Vrh o prosti trgovini
Glavna tema dvodnevnega vrha je liberalizacija trgovine, o kateri pa si vsi ameriški voditelji niso enotni, zato bo verjetno prišlo do nasprotij, predvsem med ameriškim predsednikom Bushem in venezuelskim predsednikom Chavezom.