Sojenje Miškoviću se je začelo novembra lani. Foto: EPA
Sojenje Miškoviću se je začelo novembra lani. Foto: EPA

"Pripravljen sem podpisati, da celotno podjetje preide v državno last, če se ne vrnem. Zakaj mi ne dovolite, da delam normalno in da Delta normalno deluje? Potem pa me ponovno priprite," je dejal Mišković, ki mu sodijo zaradi zlorab pri privatizaciji cestnih podjetij, s čimer naj bi povzročil za okoli 20 milijonov evrov škode.

Sodnik Vladimir Vučinić mu je odvrnil, da se mora zavedati položaja, v katerem je. Pri tem je poudaril, da je vse odločitve sprejel po zakonu, tako takrat, ko mu je dovolil odpotovati v London, kot tudi takrat, ko mu je prepovedal pot na Nizozemsko in v Italijo.

Po njegovih besedah je sodišče ugotovilo, da potovanje ni bilo nujno in da bi lahko sestanke organizirali na drugačen način. "V zahtevi za pot na Nizozemsko poleg tega ni bilo priloženo povabilno pismo. V vsakem primeru bomo presodili nujnost potovanj. Bolje morate utemeljiti zahteve, ki jih vlagate," je sodnik podučil Miškovića, ki velja za najbogatejšega človeka v Srbiji.

Za 12 milijonov evrov varščine
Mišković je izrazil razočaranje nad odločitvami sodišča, zaradi česar njegovo podjetje ne more normalno poslovati, ko "on sedi v Srbiji".

"Obetata se nam dva velika posla v Ameriki. Predstavljajte si, dogovarjam se za posel, vreden 50 milijonov evrov, in zdaj moram zahtevati povabilno pismo, da bi lahko dobil potni list," je dejal Mišković in sodišče vprašal, kaj mora storiti, da bo lahko normalno deloval.

"Položil sem 12 milijonov evrov varščine, blokiranih imam 55 milijonov evrov. Če bi hotel zbežati, se ne bi vrnil iz Londona. Imam odločitev ustavnega sodišča, da so bile kršene moje pravice. Kaj pomeni ta odločitev?" se je vprašal.

V svoj zagovor je pojasnil, da je imel na Nizozemskem sojenje, v Italijo pa je nameraval odpotovati zaradi širitve družbe.

Sodnik mu je dejal, da ni bil seznanjen z nobenim sojenjem, glede varščine pa je dejal, da je ta res visoka, a da ima Mišković na voljo še večje vsote denarja.