Mogherinijeva se je srečala tudi s srbskim zunanjim ministrom Ivico Dačićem (na fotografiji), predsednikom Tomislavom Nikolićem in predsednico parlamenta Majo Gojković. Foto: EPA
Mogherinijeva se je srečala tudi s srbskim zunanjim ministrom Ivico Dačićem (na fotografiji), predsednikom Tomislavom Nikolićem in predsednico parlamenta Majo Gojković. Foto: EPA

Po njenih besedah je Bruselj pripravljen odpreti prva pogajalska poglavja z Beogradom do konca letošnjega leta, kar je po njenem mnenju izredno pomembno tako za EU kot za Srbijo. Ta je pristopna pogajanja za vstop v EU uradno začela januarja lani, toda doslej ni odprla še nobenega poglavja, čeprav je bilo to pričakovano za decembra lani. Razlog je vztrajanje Nemčije, da se že takoj v prvem krogu odpre poglavje 35, povezano s Kosovom, ki pa še ni pripravljeno na odprtje, ker Srbija še ni storila dovolj v sklopu uresničevanja sporazuma o normalizaciji odnosov s Kosovom.

Mogherinijeva je danes povedala, da sta s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem govorila tudi o tem, da bodo vprašanje oblikovanja skupnosti srbskih občin na Kosovu uvrstili na dnevni red prihodnjega kroga pogovorov med Beogradom in Prištino. Zadnji krog je po desetmesečnem zastoju potekal 9. februarja.

Vučić: Srbija stopa po evropski poti
"Srbija želi biti del evropske družine (...) in želi z odgovornim delom izpolniti vse obveznosti, ki nas čakajo," je dejal in napovedal, da bo skupaj z visokimi predstavniki Albanije "potrkal na vrata" Mogherinijeve in drugih predstavnikov Unije v povezavi z dogovorom o izvajanju skupnih infrastrukturnih projektov, kot je gradnja cest in železnice. "To so ključna vprašanja za Srbijo," je poudaril in dodal, da sta za Srbijo najpomembnejši politična in gospodarska stabilnost.

Mogherinijeva je z zunanjim ministrom Dačićem med drugim govorila tudi o razmerah v Ukrajini. Ob tem naj bi se tudi dotaknila nasprotovanja Beograda, da zaradi krize v Ukrajini uvede sankcije proti Rusiji, tako kot je to storil EU.