Nato je na dvodnevnem vrhu Rusijo izpostavil kot eno večjih groženj. Foto: Reuters
Nato je na dvodnevnem vrhu Rusijo izpostavil kot eno večjih groženj. Foto: Reuters
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in ukrajinski predsednik Petro Porošenko na skupni tiskovni konferenci na vrhu Nata v Varšavi. Foto: Reuters
Mihail Gorbačov se je pridružil kritikom, ki Nato obtožujejo, da skuša demonizirati Rusijo in stopnjevati napetosti. Foto: Reuters
Rusija po vrhu Nata zahteva pojasnila

Z "demoniziranjem" Rusije Nato upravičuje svoje korake, s katerimi odvrača pozornost od svoje destruktivne vloge v svetu in ustvarja napetosti v različnih regijah sveta, je med drugim zapisano na spletni strani ruskega zunanjega ministrstva.

Zavezništvo je na vrhu v Varšavi med drugim sklenilo, da bo v Estonijo, Latvijo, Litvo in na Poljsko napotilo štiri bataljone z okoli 4.000 vojaki ter tako okrepilo vojaško navzočnost na svojih vzhodnih mejah. Nato trdi, da je namestitev dodatnih vojakov nujna, da bi preprečili morebitni napad Rusije in pomirili vzhodnoevropske države, da so jih preostale članice zavezništva pripravljene braniti.

Rusija, ki je odločitev označila za "protirusko" in grožnjo ruski nacionalni varnosti, bo natančno proučila zaključke vrha in pričakuje pojasnila zahodnega zavezništva že na za sredo napovedanem zasedanju sveta Nato-Rusija v Bruslju, še navaja sporočilo ministrstva.

Moskva se je na povečanje Natovih sil odzvala z okrepitvijo lastnih sil na zahodu, češ da je to ob okrepljenem Natu potrebno.

Gorbačov: Nato se pripravlja na ofenzivo
Ob vrhu v Varšavi pa se je oglasil tudi Mihail Gorbačov, zadnji predsednik Sovjetske zveze in voditelj, ki mu pripisujejo zasluge za konec hladne vojne. 85-letni Gorbačov pravi, da se kljub Natovim zagotovilom, da išče dialog z Rusijo, zavezništvo očitno pripravlja na zaostritev konflikta.

"Retorika v Varšavi kar kriči po nameri, da bi Rusiji praktično napovedali vojno. O obrambi samo govorijo, v resnici pa pripravljajo ofenzivo," je povedal Gorbačov za agencijo Interfax.

Gorbačov meni, da Nato precej tvega z odtujevanjem Rusije za doseganje lastnih ciljev. "Svet bi se moral zavesti, da se ne more pretvarjati, da se ne dogaja nič skrb vzbujajočega. Rusiji ne preostane drugega, kot da drži svojo obrambno linijo, ta grozljiv proces pa se mora ustaviti. Svetovna skupnost bi morala ustaviti to drsenje proti vojni, da si nihče ne bi drznil kockati s stopnjevanjem globalnih napetosti in potiskanjem sveta v novo vojno," še pravi Gorbačov, ki je v 80. letih igral ključno vlogo pri omilitvi napetosti med Sovjetsko zvezo in Zahodom, nazadnje pa umaknil sovjetske sile iz vzhodne Evrope.

Nato o ruskih provokacijah
Nato je na dvodnevnem vrhu Rusijo obtožil "provokativnih vojaških dejavnosti na robu Natovega ozemlja" in "pripravljenosti doseganja političnih ciljev z grožnjami in uporabo sile". "Dejanja Moskve so vir regionalne nestabilnosti, postavljajo zavezništvo pred hud izziv, rušijo evroatlantsko varnost in ogrožajo naš dolgotrajni cilj Evrope kot enotne, svobodne in mirne," so ugotavljali na vrhu.

Moskva po drugi strani meni, da Nato igra na karto domnevne ruske agresije, da bi tako upravičil svoj obstoj, evropske države pa prisilil k vse večjemu zapravljanju za obrambni proračun, poroča RT. Na vrhu v Varšavi je zavezništvo hvalilo izboljšano proračunsko disciplino, čeprav večina članic še vedno ne dosega kvote dveh odstotkov BDP-ja, ki jo je Nato določil, da bi morala vsaka članica namenjati za obrambo.

Rusija po vrhu Nata zahteva pojasnila