Mubarak je na predsedniškem položaju od leta 1981. Foto: EPA
Mubarak je na predsedniškem položaju od leta 1981. Foto: EPA
Kairo
Protestom ni videti konca. Foto: EPA
Kairo
Središče Kaira spominja na vojno območje. Foto: EPA
Tahrir
Protivladne protestnike in Mubarakove privržence na trgu Tahrir ločuje vojska. Foto: Reuters
Kairo
Osrednji trg Tahrir so tudi danes zasedli protestniki. Foto: Reuters
Tahrir
Nasilje v središču Kaira se tudi danes nadaljuje in se vse bolj stopnjuje. Foto: EPA
Kairo
Na trgu Tahrir je posredovala tudi vojska. Foto: Reuters
Kairo
Spopadi na trgu Tahrir so zahtevali pet žrtev. Foto: EPA
Svet zaskrbljeno opazuje Egipt
V Egiptu kot v vojni

"Sit sem vsega - po 62 letih v javni službi. Dovolj imam. Rad bi odšel," je 82-letni Mubarak povedal novinarki ameriške televizijske mreže ABC Christiane Amanpour. "Če odstopim danes, bo kaos," je bil jasen dolgoletni egiptovski predsednik, ki ostaja v svoji dobro varovani predsedniški palači.

Mubarak je dejal, da je zaskrbljen nad nasiljem, ki je izbruhnilo med protesti, vendar zagotavlja, da zanj ni odgovorna njegova vlada.

Ameriškega predsednika Baracka Obamo je označil kot zelo dobrega človeka, a se je obotavljal pri odgovoru na vprašanje, ali meni, da so ga ZDA pustile na cedilu. "Ne razumeš egiptovske kulture in kaj se bo zgodilo, če odstopim," je Obami v pogovoru sporočil Mubarak.

Predsednik je še opozoril, da bi v primeru njegovega odstopa oblast prevzela prepovedana Muslimanska bratovščina.

"Fronta" v središču Kaira
Na osrednjem kairskem trgu Tahrir je medtem pravo vojno območje. Nadaljujejo se v sredo začeti spopadi med protivladnimi protestniki in privrženci Mubaraka, ki se med seboj obmetavajo s kamenjem ter se borijo za nadzor nad ulicami. Slišati je bilo tudi streljanje.

V spopadih je bilo do zdaj ubitih deset protestnikov, več kot 890 ljudi pa je bilo ranjenih. Med spopadi je bil do smrti pretepen tujec, a njegova narodnost še ni znana.

Arabska televizija Al Arabija poroča, da so privrženci Mubaraka vdrli v nekatere hotele v Kairu in začeli preganjati tuje novinarje, ki poročajo o nemirih v Egiptu. Grški novinar naj bi bil celo zaboden. Tarča napadov so tudi tujci in uslužbenci človekoljubnih organizacij. Bela hiša je egiptovsko vlado opozorila, da tuji novinarji ne bi smeli biti tarča napadov.

Opravičilo premierja Šafika
Novoimenovani egiptovski premier Ahmed Šafik se je v nagovoru na televiziji že opravičil za napad na protestnike na trgu Tahrir in napovedal, da bo na osrednji trg poslal svojo delegacijo.

Ob tem je odločno zanikal, da bi bila vlada kakor koli vpletena v mobilizacijo Mubarakovih privržencev na osrednjem trgu, in obljubil, da bodo preiskali domnevne krivce za nasilje. "Obtoževati vlado, da podpira nasilje, je fikcija. Naš cilj je zagotoviti mir v prestolnici," je povedal premier.

Pozneje je Šafik stopil še pred novinarje in ponovil svoje opravičilo za nasilje. Zatrdil je, da ne ve, kdo je odgovoren za napade, a je obljubil preiskavo. Po njegovih besedah bo potrebno veliko časa, da se zacelijo rane med nasprotniki.

Mubarakov sin ne bo kandidiral
Novi podpredsednik Omar Sulejman je obljubil, da bodo kaznovali vse, ki so bili vpleteni v nasilje, in zagotovil, da bodo izpustili mlade, ki so bili prijeti med protesti. Zatrdil je tudi, da Mubarakov sin Gamal, ki so ga številni videli kot naslednika na predsedniškem položaju, ne bo kandidiral na predsedniških volitvah.

V prvem javnem intervjuju se je Sulejman v poskusu končanja nemirov zahvalil mladim protestnikom, ker so zagnali reforme, in zatrdil, da so se odzvali na vse njihove zahteve. Pozval jih je, naj dajo zdaj priložnost državi, da opravi svojo nalogo.

"Ne pustite, da bi vas govorice, mediji in satelitske postaje spodbudili k uporu proti državi, proti državi, ki jo ljubite," je dejal Sulejman in se ob tem obregnil tudi ob mednarodno skupnost, ko je dejal, da ne bodo dopustili vmešavanja v notranje zadeve Egipta.

Sulejman je še povedal, da so nemiri prizadeli turistično industrijo, ki je po njegovih besedah v zadnjih dneh izgubila najmanj milijardo dolarjev, medtem ko je zaradi protestov državo zapustilo milijon turistov.

Vojska posredovala med nasprotnima stranema
Protivladni protestniki so k posredovanju v nasilju pozvali vojake, ki se do danes niso hoteli vmešavati in so nekajkrat le ustrelili v zrak, da bi tako razgnali razgreto množico. Protestnike je s solzivci skušala obvladati tudi policija, pozneje pa so jih več tudi aretirali.

Vojska je pozneje le posredovala v spopadih ter ločila protivladne protestnike in Mubarakove privržence, da bi tako omejila nasilje. To je prvič, da je vojska odločneje posredovala v spopadih. Protestniki so prijeli tudi približno 120 podpornikov režima, za katere so ugotovili, da so pripadniki Mubarakove policije.

Tuji mediji poročajo, da naj bi krvave spopade v sredo začeli prav Mubarakovi privrženci, ki so s konji in kamelami vdrli na trg Tahrir, kjer so bili zbrani nasprotniki režima, in začeli streljati na protestnike ter jih obmetavali s kamenjem in z drugimi predmeti.

Nekateri protestniki, ki zahtevajo spremembo vladnega režima v Egiptu, so poročali, da naj bi bili privrženci predsednika Mubaraka v resnici plačanci oziroma zgolj v civilna oblačila oblečeni policisti, to pa so na notranjem ministrstvu odločno zanikali.

Novi množični protesti so napovedani za petek
Ljudje, ki na ulicah Kaira in drugih egiptovskih mest vztrajajo že deseti dan, so izčrpani, a ne nameravajo odnehati, dokler predsednik Mubarak, ki Egiptu vlada že skoraj 30 let, ne bo odstopil. Ta je v torkovem nagovoru povedal, da se na septembrskih volitvah ne bo potegoval za ponovni predsedniški mandat, a da nikakor ne namerava odstopiti.

Vodja opozicije in Nobelov nagrajenec za mir Mohamed El Baradej je vojsko pozval, naj posreduje, ustavi nasilje in zaščiti protestnike. Združena egiptovska opozicija pa kljub pozivu vojske in Mubarakovim obljubam poziva k novim protestom, ob tem pa je El Baradej znova povedal, da se bodo s premierjem Šafikom in podpredsednikom Sulejmanom sešli šele po tem, ko bo Mubarak odstopil.

Če Mubarak ne bo odstopil, protestniki za petek napovedujejo nove množične proteste in pohod pred predsedniško palačo, po nekaterih podatkih naj bi se jih po vsem Egiptu zbralo kar 16 milijonov.

Ban Ki Mun: Spremembe se morajo začeti takoj!
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je egiptovske oblasti pozval k prenosu oblasti, ki se mora začeti takoj. "Slišimo klice k spremembi oblasti, mirnemu prenosu oblasti. Ta se mora začeti takoj," je bil odločen prvi mož svetovne organizacije, ki je obsodil tudi napade na novinarje. "Svoboda govora, miroljubnih protestnikov ali novinarjev, mora biti zagotovljena in zaščitena," je povedal Ban.

Evropski voditelji pozivajo k prenosu oblasti
Voditelji Francije, Nemčije, Velike Britanije, Italije in Španije so v skupni izjavi zapisali, da jih skrbi zaostrovanje razmer v Egiptu, ter pozvali k takojšnjem prenosi oblasti. "Zaskrbljeni smo nad zaostrovanjem razmer v Egiptu, zato pozivamo egiptovsko vlado, naj čim prej začne prenos oblasti," so zapisali v izjavi, ki jo je izdal kabinet francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Enak poziv je prišel tudi od visoke zunanjepolitične predstavnice Evropske unije Catherine Ashton, ki je egiptovske oblasti pozvala, naj odgovorne za nasilje na ulicah Kaira privedejo pred roko pravice. Poudarila je, da je Evropska unija egiptovskim oblastem poslala "močno sporočilo" in izrazila zaskrbljenost, ker so miroljubne protestnike napadli oboroženi posamezniki.

Svet zaskrbljeno opazuje Egipt
V Egiptu kot v vojni