Muslimanski učenjaki v Maleziji iščejo novo luno, ki muslimanom oznanja začetek meseca ramazan. Foto: EPA
Muslimanski učenjaki v Maleziji iščejo novo luno, ki muslimanom oznanja začetek meseca ramazan. Foto: EPA
Začetek ramazana

V tem času muslimani izpolnjujejo dolžnost posta, katerega namen so duhovna disciplina, spoznavanje smisla življenja in samodisciplina. Sreda je prvi dan ramazana za vernike v Savdski Arabiji, Katarju, Združenih arabskih emiratih in tudi v Kuvajtu, Bahrajnu, Egiptu, Jordaniji, Libanonu, Siriji, Tuniziji, Alžiriji, Jemnu in na palestinskih ozemljih.

Sveti mesec, ki predstavlja enega petih stebrov islama, se začenja tudi za sunite v Iraku, medtem ko se bo za šiitsko večino v Iraku sveti mesec začel v četrtek. Začetek ramazana praznujejo tudi v Turčiji in Indoneziji, državi, kjer živi največje število muslimanov na svetu.

V Sloveniji začetek ramazana v torek
Za muslimane več drugih držav, med njimi za muslimane v Sloveniji, se je ramazan z večerno molitvijo začel že v torek, danes pa je za vernike prvi dan posta, ki velja od zore do sončnega zahoda.

Mesec za romanje v Meko
Ramazan je deveti mesec v muslimanskem koledarju in se ravna po luninih menah, zato se začetek tega meseca vsako leto v primerjavi z gregorijanskim koledarjem premakne za deset dni. Letos bo za večino muslimanov trajal do 9. septembra. Ob tem prazniku se v savdsko Meko, ki je prvo sveto mesto islama, vsako leto zgrne več kot milijonov vernikov. Množice romarjev tam pričakujejo tudi letos.

Začetek ramazana