Vodja glavne opozicijske stranke Mirek Topolanek je takoj po objavi prvih izidov spregovoril za novinarje. Foto: Reuters
Vodja glavne opozicijske stranke Mirek Topolanek je takoj po objavi prvih izidov spregovoril za novinarje. Foto: Reuters
Volitve na Češkem
Osem milijonov čeških volivcev je volilo predstavnike v nov parlament. Foto: EPA
Vaclav Havel
Nekdanji češki predsednik Vaclav Havel je skupaj z ženo glas oddal na volišču v Pragi. Foto: EPA
Jiri Paroubek
Premier Jiri Paroubek se je moral soočati s številnimi obtožbami zaradi škandalov v vladajoči stranki. Foto: EPA

Demokrati so dobili 35,3 odstotka glasov, socialdemokrati pa 32,4. Na tretjem mestu imajo komunisti 13 odstotkov, sledijo pa jim krščanski demokrati s sedmimi in Zeleni s šestimi odstotki.

Poraženi premier Jiri Paroubek je napovedal možnost spodbijanja izidov volitev zaradi žaljivih napadov nanj v zadnjih dneh pred volitvami. Volilni zakon dovoljuje take pritožbe, vendar morajo še preveriti možnost pri vrhovnemu upravnemu sodišču.

Pred volitvami so demokrati obljubljali boj proti korupciji in reforme, napovedali pa so tudi enotno davčno stopnjo. Socialdemokrati se lahko pohvalijo z gospodarskim napredkom v osmih letih vladanja, vendar so ugled stranke v zadnjem času načeli korupcijski škandali.

Izidi vzporednih volitev, ki jih je po zaprtju volišč objavila državna televizija, so kazali na zmago demokratov za osem odstotkov. Tudi javnomnenjske ankete pred volitvami niso uspele napovedati zmagovalca in so kazale na zelo tesen izid. Po predvidevanjih naj bi konservativni demokrati vladno koalicijo oblikovali skupaj s krščanskimi demokrati in Zelenimi.

Strah pred komunisti
Češki premier in vodja socialdemokratov Paroubek je med predvolilno kampanjo volivcem obljubil družbo enakih možnosti za vse, vodja opozicijskih demokratov Mirek Topolanek pa je pozval k spremembam in preprečitvi prihoda komunistov.

Tuje vlagatelje je bilo pred volitvami predvsem strah morebitne koalicije med socialdemokrati in komunisti, saj bi to premierju Paroubeku otežilo sprejemanje reform, ki so potrebne za vstop Češke v evropsko monetarno unijo in prevzem evra do leta 2010.

Češko čaka enotna davčna stopnja
Konservativni opozicijski demokrati so obljubili odpravo naborništva v vojski, znižanje davkov in reforme pokojninskega sistema, kar bi po njihovem mnenju zagotovilo stabilno gospodarsko rast nad šestimi odstotki.

Kandidat demokratov za finančnega ministra Vlastimil Tlutsy je po objavi izidov vzporednih volitev dejal, da pri pogajanjih o sestavi nove vlade ne bodo odstopili od zahteve po uvedbi enotne davčne stopnje. Državljanska demokratska stranka hoče uvesti enotno 15-odstotno davčno stopnjo, kot so to storili njihovi sosedi Slovaki.

Dobra volilna udeležba
V petek, ko je bil prvi dan volitev, je na volišča prišlo več kot 40 odstotkov volivcev, kar je nad pričakovanji, tako da naj bi skupna volilna udeležba v obeh volilnih dneh presegla 58 odstotkov, kolikor je bila na volitvah leta 2002. Volitve na Češkem tradicionalno potekajo v petek in soboto, saj nedelje mnogi Čehi preživijo na svojih vikendih.