Je storilec isti moški, ki ga je policija dan prej zaslišala glede posnetkov na YouTubu? Foto: CNN
Je storilec isti moški, ki ga je policija dan prej zaslišala glede posnetkov na YouTubu? Foto: CNN
Na prizorišče so kmalu pripeljale posebne enote s težkim orožjem. Foto: Reuters
Streljanje na finski šoli

Po poročanju finske nacionalne televizije YLE je napadalec, za katerega poročajo, da je 22-letni študent, umrl v bolnišnici za posledicami samozadanega strela v glavo.
Po poročanju britanskega BBC-ja naj bi bil v črno oblečen storilec oborožen z avtomatskim orožjem in eksplozivom, na glavi pa naj bi imel masko.
Na šoli takrat 200 dijakov
Streljanje se je začelo malo pred 11. uro po krajevnem času v mestu Kauhajoki, 330 kilometrov severno od Helsinkov, na strokovni šoli za izobraževanje odraslih pa je bilo takrat približno 200 študentov.
Strelski pohod je trajal približno uro in pol. V šolo je po poročanju očividcev storilec vstopil z veliko torbo, kmalu za tem pa so odjeknili streli in poročila o velikem številu ranjenih.
Opozorilo na YouTubu
Najmanj eno ranjeno dekle, prekrito s krvjo, so videli zapuščati stavbo, policija pa poroča, da so nekatere ranjene odvedli s prizorišča in jih oskrbeli nedaleč stran. Policija je prizorišče evakuirala in poklicala okrepitve, posebna enota pa se je nemudoma napotila v Kauhajoki.
Strelca je policija nazadnje le prijela in razorožila, ko je ta orožje uperil nase. Vse žrtve naj bi bili študentje šole, število ranjenih še ni znano.
Po poročanju finske televizije MTV-3 naj bi storilca le dan pred dejanjem policija zališala v zvezi z nasilnimi videi, ki jih je objavil na YouTubu. Na posnetkih se vidi domnevni storilec, domačin iz Kauhajokija, ki s pištolo strelja na strelišču. Posnetke je YouTube umaknil nekaj ur po zločinu, policija pa še vedno preiskuje, ali gre za istega moškega.
Še vedno živi spomini na 2007
Novembra lani je na šoli v mestu Tuusula, severno od Helsinkov, streljal 18-letnik, ki je ubil sedem najstnikov in svojega učitelja, nato pa s strelom v glavo sodil še sebi. Pozneje je umrl v bolnišnici.
V luči takratnih napadov se je finska vlada zaobljubila, da bo zvišala minimalno starost za nakup strelskega orožja. A država ima dolgo lovsko tradicijo in kar 1,6 milijona strelnega orožja je v zasebni lasti.



Streljanje na finski šoli