Na fotografijah deluje Kim dobrega zdravja in prešernega razpoloženja. Foto: EPA
Na fotografijah deluje Kim dobrega zdravja in prešernega razpoloženja. Foto: EPA

Špekulacije o zdravstvenem stanju severnokorejskega voditelja so dobile nov zagon, potem ko se septembra ni pojavil na slovesnosti, s katero so proslavili 60. obletnico nastanka Severne Koreje. V tujih medijih, predvsem japonskih in južnokorejskih, so se pojavila poročila, da je Kima poleti zadela kap, nekateri pa so celo namigovali, da ga ni več med živimi.

V začetku oktobra je severnokorejska tiskovna agencija KCNA objavila, da se je voditelj v Pjongjangu udeležil nogometne tekme med dvema univerzitetnima moštvoma, po tekmi pa je igralcem še čestital dobro in pohvalil njihov revolucionarni duh.

KCNA takrat ni poročala, kdaj je bila ta tekma, niti ni postregla s fotografijami. To so v Pjongjangu nadomestili zdaj, ko so objavili fotografije, na katerih je videti Kima, kako uživa v posebni loži, vendar pa na nobeni izmed fotografij ni videti igralcev, kar znova vzbuja dvome.

Prejšnji teden je japonski premier Taro Aso ob sklicevanju na podatke obveščevalnih služb dejal, da je Kim najverjetneje v bolnišnici, kljub temu pa naj bi imel še vedno v rokah vse niti v državi. Da je mogoče kaj resnice v tem, se je izkazalo isti teden, ko se Kim ni pojavil na pogrebu enega najstarejših revolucionarjev, ki je sodeloval pri ustanoviti komunistične Severne Koreje, čeprav se je v preteklosti udeleževal pogrebov mnogo nižjih uradnikov.

G. V.