V zadnjih dneh se tudi Hrvatje vsakodnevno rekreirajo s kidanjem snega. Foto: EPA
V zadnjih dneh se tudi Hrvatje vsakodnevno rekreirajo s kidanjem snega. Foto: EPA

Kot ugotavlja hrvaška gorska reševalna služba (HGSS), je plaz precej večji, kot so sprva domnevali. Plaz je zasul štiri alpiniste, a so tri v soboto že rešili. Zvečer so zaradi močnega sneženja reševalno akcijo, v kateri sodelujejo reševalci iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine, prekinili, davi pa so jo nadaljevali.

Kamešnica je del dinarskega pogorja, leži pa nedaleč od Sinja na meji z BiH-om. Njen najvišji vrh na hrvaški strani doseže nekaj čez 1.300 metrov, v BiH-u pa dobrih 1.850 metrov.


Največ snega pričakovano v Gorskem kotorju

Zaradi snega in poledice je sicer promet oviran na številnih hrvaških cestah. Avtocesta Zagreb-Reka je zaprta za tovornjake, težje od 7,5 tone, druga vozila pa morajo imeti zimsko opremo. Za tovornjake je zaprta tudi avtocesta od meje s Slovenijo do Reke.

Največ snega je v Liki in Gorskem kotorju, kjer so ga namerili že krepko čez meter. O snegu poročajo tudi z obale in kvarnerskih otokov, kjer sneg ni ravno pogost gost.

Po iztirjenju prekinjen železniški promet
Zaradi velike količine snega na železniških tirih se je v nedeljo zjutraj na progi med Reko in Ogulinom iztirila delovna lokomotiva hrvaških železnic. Poškodovanih ni bilo, železniški promet pa je do preklica prekinjen. Zaradi oblice snega hrvaške železnice v Gorskem kotarju na lokalnih progah za zdaj tudi ne morejo zagotoviti nadomestnega avtobusnega prevoza.