V Kurdistanu znova vre, PKK pa se je v zadnjih dveh letih močno okrepil, potem ko je bil pred desetletjem že na kolenih. Foto: Reuters
V Kurdistanu znova vre, PKK pa se je v zadnjih dveh letih močno okrepil, potem ko je bil pred desetletjem že na kolenih. Foto: Reuters

Pripadniki Kurdistanske delavske stranke (PKK) so napadli vojaški konvoj na podeželski cesti na jugovzhodu Turčije. Ducat upornikov je bilo ubitih v helikopterskem napadu na bežeče upornike, ki so v zadnjih mesecih močno okrepili svojo dejavnost.

1. junija se je končalo enoletno premirje, ki ga je enostransko razglasil PKK, v zadnjih treh mesecih pa je bilo v nemirnem Kurdistanu ubitih že več kot 50 vladnih vojakov. V najnovejšem napadu so gverilci ubili poročnika, vojaka in tri pripadnike vaške straže, ki jih je opremila in oborožila turška vlada.

Pred tednom bomba v Carigradu
Pretekli teden je druga kurdska uporniška skupina Kurdski svobodni sokoli v bombnem napadu na vojaškem avtobusu v Carigradu ubila šest ljudi, kar je bil prvi bombni napad zunaj kurdskega jugovzhoda. PKK je za orožje prijel leta 1994, od takrat pa je umrlo več kot 40 tisoč ljudi, več kot 200 tisoč pa jih je pobegnilo v tujino.

Aretacija 400 Kurdov v Siriji
Medtem je PKK v Siriji doživela hud udarec - sirijske varnostne sile so v sočasni akciji v petih mestih aretirale več kot 400 pripadnikov stranke, ki naj bi bili po večini pripadniki gverilskih enot. Očitno je Turčija prepričala Sirijo, da zaostri odnose z gibanjem, ki izkorišča kurdska območja v Siriji in Iraku kot izhodišča za vdore v Turčijo.