Volitve v Tuniziji je zaznamovala visoka volilna udeležba. Foto: EPA
Volitve v Tuniziji je zaznamovala visoka volilna udeležba. Foto: EPA
Tunizija
Mednarodni opazovalci so s potekom volitev v Tuniziji zelo zadovoljni. Foto: EPA

Neodvisni tunizijski radio Mosaique FM je objavil delne rezultate, ki kažejo na vodstvo zmerne islamistične stranke Enahda, uradni izidi nedeljskih volitev, ki se jih je udeležilo več kot 90 odstotkov od 4,1 milijona registriranih volivcev, pa bodo znani v torek popoldan. Analitiki so že pred volitvami napovedali zmago stranke Enahda, po njihovih pričakovanjih pa naj ji ne bi uspelo dobiti večine v skupščini, katere naloga bo priprava nove ustave in imenovanje predsednika, ki bo določil začasno vlado.

Iz Enahde so že sporočili, da bodo imeli najmanj 60 sedežev v 217-članski ustavodajni skupščini, saj naj bi po navedbah predstavnikov stranke prejeli približno 40 odstotkov glasov volivcev. "Nismo daleč od 40 odstotkov. Lahko bo malo manj ali malo več, prepričani pa smo, da bomo zmagali v 24 od 27 volilnih enot," je povedal predstavnik stranke Samir Dilou in dodal, da bo stranka oblikovala stabilno koalicijo in skupščino za sestavo nove ustave.

Na drugo mesto se je po navedbah predstavnikov stranke in volilnih oblasti uvrstil Kongres za republiko, ki ga vodi dolgoletni aktivist za človekove pravice Moncef Marzouki. Kongres za republiko je bil v primerjavi z drugimi strankami najbolj pripravljen vstopiti v koalicijo z Enahdo.

Opazovalci Sveta Evrope pohvalili nedeljske volitve
Volitve je spremljalo približno 5.000 domačih in 530 mednarodnih opazovalcev. Opazovalci Sveta Evrope so volitve označili kot ene svobodnejših, katerih potek so nadzirali. Poudarili so, da so "Tunizijci prvič svobodno volili svojo ustavodajno skupščino ter tako postavili temelje demokracije". "Revolucionarno dinamiko so spremenili v legalno in legitimno institucijo, s čimer predstavljajo zgled za celotno regijo," so še sporočili in dodali, da je volilni dan potekal mirno, Tunizijci pa so svoje glasove lahko oddali svobodno in dostojanstveno.

Ob tem je Svet Evrope stranke pozval, naj sprejmejo rezultate volitev. Nekatere tunizijske stranke so stranko Ennahda namreč obtožile zlorab in nepravilnosti, med drugim svetovanja volivcem, koga naj volijo, in kupovanja glasov, a so opazovalci te obtožbe zavrnili.

Na volilno dogajanje v Tuniziji se je odzvala tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton, ki je poudarila, da nedeljske zgodovinske volitve označujejo začetek nove dobe v Tuniziji. "Tunizijska revolucija je utrla pot arabski pomladi pred devetimi meseci in v nedeljo so imeli tunizijski državljani prvič priložnost, da svobodno izberejo svoje demokratične predstavnike," je še poudarila Ashtonova in dodala, da bo misija EU-ja, ki je opazovala volitve, kmalu predstavila svoje poročilo.

Nova skupščina bo pripravila novo ustavo
Devet mesecev po padcu dolgoletnega predsednika Zineja El Abidina Ben Alija so državljani Tunizije, kjer se je začela arabska pomlad, lahko izbirali med več kot 10.000 kandidati, ki so se potegovali za 217 mest v ustavodajni skupščini. Nova ustava, ki naj bi jo v roku enega leta pripravila skupščina, bo tretja po tistih iz let 1861 in 1959. Določila naj bi, kakšna vlada bo v prihodnje prevzela vodenje do zdaj neomajno sekularne države, skupščina pa naj bi izbrala tudi začasnega predsednika, ki bo imenoval premierja in vlado za čas, ko bodo delegati pripravljali novo ustavo.