Podrobnosti četrtkovega napada na pripadnika Eulexa še niso znane. Foto: EPA
Podrobnosti četrtkovega napada na pripadnika Eulexa še niso znane. Foto: EPA
Nov incident na Kosovu

Eksplozija je zabobnela nekaj po peti uri zjutraj v etnično mešanem naselju Bošnjačka Mahala, nekaj metrov stran od stavbe Telekoma in približno 200 metrov od mosta preko reke Ibar, ki ločuje srbski in albanski del Kosovske Mitrovice. Ranjenih k sreči ni, nastala je le gmotna škoda. Dogodek še preiskujejo pripadniki kosovske policije in misije Evropske unije na Kosovu (Eulexa), sodelujejo pa tudi pripadniki misije Združenih narodov na Kosovu Unmik.

To je že drugi resen incident v nemirnem severnem delu Kosova v zadnjih 24 urah. V četrtek so neznanci na cesti me Kosovsko Mitrovico in Raško, v bližini kraja Zvečani, napadli vozilo Eulexa in ubili 35-letnega litovskega carinika, pripadnika misije na Kosovu. To je bila prva žrtev evropske misije, ki na Kosovu pomaga pri vzpostavljanju pravne države.

Napade obsodili tako v Beogradu kot v Prištini
Kosovska policija in Eulex še nista odkrila, kdo je odgovoren za četrtkov napad, več podrobnosti naj bi bilo znanih popoldne. Napade na severu Kosova so ostro obsodili tudi v Beogradu, saj bi lahko Srbiji škodovali na evropski poti. V Prištini pa so prepričani, da so akcije na severu Kosova uperjene proti izvedbi lokalnih volitev, ki bodo čez mesec in pol, in kjer bodo lahko glasovali tudi kosovski Srbi s severa. Volitve so sicer nujni del bruseljskega dogovora o normalizaciji odnosov.

MZZ pričakuje, da bo napad čim prej raziskan
Danes je četrtkov incident na Kosovu obsodilo tudi slovensko zunanje ministrstvo. Zunanji minister Karel Erjavec je izrazil globoko sožalje svojemu litovskemu kolegu Linasu Linkevičiusu in ga prosil, da sožalje prenese tudi družini žrtve, poškodovanim v napadu pa zaželel čim hitrejše okrevanje. Ministrstvo je ob tem izrazilo pričakovanje, da bo napad čim prej raziskan.

"Verjamemo, da vsi prebivalci Kosova dejanje prav tako najostreje obsojajo, saj se zavedajo, da na poti, ki sta jo z normalizacijo odnosov začela Srbija in Kosovo, ni prostora za nasilje," so sporočili z ministrstva in dodali, da bodo uspešno izpeljane lokalne volitve 3. novembra eden od korakov na tej poti.

Slovenija še naprej podpira delo misije Eulex, v kateri tudi naši pripadniki vsakodnevno pomembno prispevajo k doseganju pomembnih ciljev. "Tragični dogodek mora še spodbuditi našo odločenost, da nadaljujemo skupna prizadevanja za mirno, stabilno in multietnično Kosovo, za sožitje in evropsko perspektivo regije," so še zapisali.

Nov incident na Kosovu