Foto: Reuters
Foto: Reuters

48-letni Misuzulu KaZwelithini je bil kronan že avgusta letos, njegovo kronanje pa je zdaj še uradno potrdil južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa, ki je novemu vladarju na nogometnem stadionu izročil potrdilo o uradnem priznanju.

"Zavezujem se k razvoju države, gospodarstva in zagovarjanju miru in spravi, najprej med samimi Zulujci ter med Južnoafričani in Afričani," je dejal novi zulujski kralj po prisegi.

Uradno kronanje so tako praznovali številni Zulujci. Amabutho ali kraljevi polki, oblečeni v tradicionalna krila, majice iz umetne leopardje kože ter s ščiti in palicami, so prepevali hvalospeve svojemu kralju. Ženske so pele in pihale na piščalke, medtem ko so počasi in veličastno drsele po igrišču, nosile pa so širokokrajne zulujske klobuke in tradicionalne ovratnice.

Mlada dekleta v prav tako pisanih plisiranih krilih in z biseri so na stadionu Moses Mabhida s 85.000 sedeži, ki je bil zgrajen za svetovno prvenstvo v nogometu 2010, navdušeno plesala in klepetala.

Zulujski zgodovinar Khaya Ndwandwe je na stadionu dejal, da vladno priznanje novega kralja kot pravega kralja zulujskega ljudstva pomeni, da bo zdaj "več kot zaščiten".

Misuzulu KaZwelithini se je povzpel na prestol, ki ga je nekoč zasedal njegov pokojni oče Goodwill Zwelithini, ki je umrl marca 2021 po bolezni, povezani s sladkorno boleznijo, potem ko je kraljeval 50 let. Kronanje je sledilo po letu dni sporov glede kraljevega nasledstva, ki so se prenesli celo na sodišča.

Čeprav naziv kralja ne podeljuje izvršilne oblasti, ima kralj velik moralni vpliv na več kot 11 milijonov Zulujcev, ki predstavljajo skoraj petino prebivalstva Južne Afrike, nadzoruje tudi območje, veliko okoli tri milijone hektarjev.