Pier Luigi Bersani s svojo koalicijo vodi v poslanski zbornici. Foto: EPA
Pier Luigi Bersani s svojo koalicijo vodi v poslanski zbornici. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Berlusconijevi koaliciji se nasmiha zmaga v senatu. Foto: EPA
Zmešnjava po volitvah v Italiji

Ker so delni izidi volitev precej drugačni od prvih projekcij, ki so kazale na zmago levosredinske koalicije Piera Luigija Bersanija tako v senatu kot poslanski zbornici, si politiki danes večinoma niso upali napovedovati, kaj takšni izidi pomenijo za državo.

Iz Demokratske stranke, ki so ji javnomnenjske raziskave napovedovale zmago v obeh domovih, čeprav v senatu precej tesno, je bilo danes že mogoče slišati, da bi potrditev takšnega izida lahko vodila v hitre predčasne volitve.

Vsi v Demokratski stranki sicer ne razmišljajo enako; slišati je tudi besede previdnosti, češ da je treba počakati na končne izide.

Ljudstvu svobode Silvia Berlusconija je, kot kažejo delni izidi, uspel veliki met. Iz stranke, ki je nihče ni jemal resno, je tako slišati izjemno pozitivne odzive na velik uspeh.

Poslanec stranke Maurizio Lupi je dejal, da se stranki očitno obeta zmaga v senatu, saj bodo zmagali v odločilni Lombardiji, pa tudi v drugih pomembnih deželah; Siciliji, Apuliji, Benečiji in Kampanji.

Volivci so, tako Lupi, dali signal, da je treba misliti tudi na gospodarsko rast in razvoj, in ne zgolj na varčevanje. To je Ljudstvo svobode predlagalo in zato mu je uspelo doseči dober izid.

V taboru Maria Montija so lahko razočarani. V poslanski zbornici bi utegnili ostati brez poslancev, saj njihova koalicija po delnih izidih ni dosegla desetodstotnega vstopnega praga.

Pier Ferdinando Casini iz Krščanske demokratske unije, ki je podprla Montijevo listo, je v prvem odzivu na delne izide dejal, da se v življenju zmaguje in izgublja.

Poudaril je, da so govorili tudi o nepopularnih ukrepih, vendar volivcem niso lagali. Ključno zdaj je, da Italija dobi trdno vlado, o kateri pa ni želel ugibati, saj da se pravzaprav še ne ve, kdo je na volitvah zmagal.

Glede na javnomnenjske raziskave je največje presenečenje volitev zagotovo gibanje Pet zvezd, ki se mu v senatu obeta kar okoli 24 odstotkov glasov. Po ocenah nekaterih analitikov je pričakovati, da se bo izid gibanja izboljšal tudi v poslanski zbornici.

V gibanju samem pa napovedujejo, da bodo na prihodnjih volitvah zagotovo najmočnejša stranka v državi.

Na voliščih skoraj tri četrtine volivcev
Na volitvah, ki so se začele v nedeljo in končale v ponedeljek ob 15. uri, je 47 milijonov volivcev lahko izbiralo 630 poslancev in 315 senatorjev.

Prvi dan volitev je zaznamovala nizka volilna udeležba, saj je do poldneva na volišča prišlo le 14,6 odstotka volivcev, kar je manj kot na zadnjih volitvah. Leta 2008 je namreč do iste ure glas oddalo 16,3 odstotka volivcev.

Po še nepotrjenih podatkih je skupna volilna udeležba 74 odstotkov, kar je za šest odstotkov manj kot na prejšnjih volitvah.

Nekdanji premier Berlusconi je glas oddal v nedeljo v Milanu, ob tem pa se je zgodil manjši incident. Berlusconija so namreč pred voliščem pričakale tri feministke, ki so bile zgoraj brez oblačil.

Skočile so proti njemu, a jih je policija takoj zaustavila in pridržala, nekdanji premier pa se je lahko odpravil na volišče. Ženske, ki so se pred prihodom nekdanjega premierja skrivale za številnimi fotografi in snemalci, so nosile napis "Basta Berlusconi" (Dovolj je Berlusconija).

Zmešnjava po volitvah v Italiji