Verjetni prihodnji britanski premier Starmer. Foto: Reuters
Verjetni prihodnji britanski premier Starmer. Foto: Reuters

Trenutno javnomnenjske ankete kažejo, da se Starmerjevim laburistom obeta velika zmaga, saj premočno vodijo pred Sunakovimi konservativci, ki so na čelu britanske vlade že 14 let.

Prepričljivo vodstvo v anketah je vneslo nekaj strahu med laburiste, ki se bojijo, da bi njihova skoraj gotova zmaga odvrnila volivce od prihoda na volišča ali jih prepričala k oddaji glasu za manjše stranke, zato so v sredo znova pozvali ljudi h glasovanju za glavno opozicijsko stranko.

"Ne pozabite na gospodarski kaos, za katerega Britanci še vedno plačujejo ceno," je dejal koordinator kampanje laburistov Pat McFadden. "Če volite konservativce, se ne bo nič spremenilo. Če sploh ne volite ali volite drugo stranko, tvegate, da se boste v petek zbudili ob Rishiju Sunaku, ki bo spet stopil skozi vrata do številke 10," je bil jasen McFadden, ki je s tem mislil sedež britanskega premierja na Downing Streetu 10.

Kot piše Reuters, je bila Starmerjeva kampanja zgrajena okoli enobesedne obljube o "spremembah", pri čemer so se osredinjali na nezadovoljstvo zaradi preobremenjenih britanskih javnih storitev in padajoče življenjske ravni, kar velja za simptome počasnega gospodarstva in politične nestabilnosti.

Sunak je po drugi strani skušal prepričati volivce o uspešnosti svojega 20-mesečnega vladanja, med katerim mu je po njegovih trditvah uspelo spodbuditi gospodarsko rast po kriznih časih zaradi pandemije covida in vojne v Ukrajini. Znova je opozoril, da bo Starmer za uresničitev svojih predvolilnih obljub zvišal davke.

Zaradi povprečnega zaostanka 20 odstotnih točk za laburisti v anketah so se konservativci v zadnjem času sprijaznili s porazom, zato so svoja prizadevanja zdaj preusmerili od iskanja zmage k zmanjšanju obsega poraza. V zadnjih dneh so tako volivce poskušali prestrašiti, da bo Starmer v primeru visoke zmage še bolj opogumljen za dvig davkov.

Torijcem se napoveduje celo najslabši volilni izid v zgodovini, medtem ko se laburistom po nekaterih ocenah nasmiha celo rekordno število poslancev.

Sunaku za zdaj ni uspelo prepričati volivcev o uspešnosti svojega vladanja. Foto: Reuters
Sunaku za zdaj ni uspelo prepričati volivcev o uspešnosti svojega vladanja. Foto: Reuters

Brexit ni več tema predvolilne kampanje

Dodatno zaskrbljenost so v vrstah konservativcev povzročile obetavne napovedi za desno populistično stranko Reform UK, katere vodenje je junija prevzel nekdaj vodilni zagovornik brexita Nigel Farage. Podprlo naj bi jih 16 odstotkov volivcev. Kljub temu zaradi volilnega sistema ni zelo verjetno, da bi stranka resno ogrozila položaj konservativcev v parlamentu.

Liberalni demokrati naj bi osvojili približno 11 odstotkov glasov in pod vodjem Edom Daveyjem upajo, da bodo postali tretja največja skupina v parlamentu. Zeleni, ki se jim obeta šest odstotkov glasov, ciljajo na okrepitev števila poslancev s trenutnega enega na štiri.

Številne sedeže naj bi medtem po aferi s strankarskimi financami in krizo v vodstvu stranke izgubila Škotska nacionalna stranka (SNP), ki že leta vlada na Škotskem, v nacionalnem parlamentu pa je bila v zadnjem mandatu s 43 poslanci tretja največja sila.

Tokrat naj bi glasovi namesto SNP-ju, ki jo šele od maja vodi John Swinney, šli predvsem laburistom. Upanje na nov referendum o neodvisnosti, za katerega so Škoti okrepili po brexitu, bi tako lahko šlo za nekaj časa v pozabo.

V nasprotju z volitvami pred petimi leti je bil sicer tokrat brexit komajda tema kampanje. Sunak je bil pred prelomnim referendumom leta 2016 zagovornik izstopa iz EU-ja, Starmer pa je bil proti. Kljub temu se trenutno ne zavzema za ponovni vstop v Unijo, temveč za izboljšanje sodelovanja med Londonom in Brusljem.

Združeno kraljestvo: Ankete napovedujejo zmago laburistov