Volitve po mnenju analitikov pomenijo pomemben korak proti demokraciji za to zalivsko državo. Foto: Reuters
Volitve po mnenju analitikov pomenijo pomemben korak proti demokraciji za to zalivsko državo. Foto: Reuters

Volivci v zalivskem emiratu so volili 30 od 45 članov šure, ki deluje kot posvetovalno telo. Doslej je vse člane šure imenoval emir, ki jih bo po novem še vedno imenoval 15.

Svet šura lahko predlaga zakone, potrjuje proračun in tudi odstavlja ministre, ki jih sicer imenuje emir. Vrhovni poglavar največjega izvoznika utekočinjenega plina na svetu ohranja možnost veta na vse odločitve tega sveta.

Volitve je predvidela že prenovljena ustava leta 2004, a so jih v imenu "nacionalnega interesa" vseskozi prelagali na poznejši datum.

Po ocenah opazovalcev se je emir zdaj za izvedbo volitev odločil tudi zaradi svetovnega nogometnega prvenstva, ki ga bo Katar gostil prihodnje leto. Na ta način si želi pridobiti mednarodne simpatije.

Izvoljeni le moški

Za 30 mest v šuri se je potegovalo 284 kandidatov, od tega le 28 žensk. Izvoljena ni bila nobena od kandidatk, ki zdaj upajo, da jih bo med preostalih 15 članov šure imenoval emir Tamim Bin Hamad Al Tani.

"Emirjeva kvota je ključnega pomena za zagotovitev zastopanosti žensk v prihodnjem svetu," je povedala poražena kandidatka Aiša Jasim Al Kuvari. "Upamo, da bo imenoval štiri ali pet žensk, ker je zastopanost žensk zelo pomembna," je povedala Al Kuvari, ki se je za položaj potegovala s štirimi ženskami in 14 moškimi.

Le redki imeli pravico voliti

Kandidate je moralo najprej odobriti notranje ministrstvo, da so izpolnjevali pogoje glede starosti, nekaznovanosti in na splošno "primernosti". Posebej regulirana so bila tudi predvolilna zborovanja, da ne bi bilo kakšnega sektaštva in spodbujanja plemenskih delitev.

Plemenska pripadnost ostaja zelo pomembna, saj lahko na volitvah sodelujejo le potomci tistih plemen in družin, ki so bili državljani emirata leta 1930. Večina okoli 2,5 milijona prebivalcev tega emirata je tujcev, Katarcev pa je le okoli 333.000. Med temi pa ne bodo smeli voliti vsi, saj so vsi pripadniki družin, naturaliziranih po letu 1930, z volitev izključeni. To je povzročilo tudi nezadovoljstvo, ki pa se je odražalo predvsem na spletnih omrežjih.