95-letni Nelson Mandela se je izognil atentatu, ker se je namesto po cesti na delovno pot odpravil s helikopterjem. Foto: EPA
95-letni Nelson Mandela se je izognil atentatu, ker se je namesto po cesti na delovno pot odpravil s helikopterjem. Foto: EPA

Poleg du Toita je sodišče v Pretorii na 35 let zapora obsodilo še četverico članov, še 15 drugih članov Boeremaga pa je obsodilo na zaporne kazni od pet do 20 let. Devet obsojencev je po obsodbi sicer že zakorakalo na prostost, saj so v času trajanja sodnega procesa za rešetkami že preživeli 11 let. Samo sojenje je trajalo devet let.

Člani Boeremaga so nameravali podtakniti bombo na poti, kjer bi moral potovati Mandela, a se je njihov načrt izjalovil, ker se je takratni predsednik odpravil na pot s helikopterjem.

Za du Toita, nekdanjega univerzitetnega predavatelja, je sodišče že lani odločilo, da je kriv veleizdaje, in je tako prva oseba, za katero so v Južni Afriki odločili, da je kriva veleizdaje po letu 1994, ko se je končal apartheid.

Načrtoval tudi izgon temnopoltih in Indijcev
Lani julija je sodišče za du Toita in nekatere člane Boeremaga presodilo, da so odgovorni tudi za devet bombnih napadov v Sowetu leta 2002, v katerih je umrla ena ženska. Po odločitvi sodišča je bil du Toit kriv tudi načrtovanja izgona temnopoltih prebivalcev iz Južne Afrike in posledično vzpostavitve "čistega" naroda. Okoli 40 milijonov temnopoltih prebivalcev Južne Afrike naj bi po njegovih načrtih odpeljali v Zimbabve. Poleg tega naj bi iz države nazaj v Indijo odšlo še 1,2 milijona Indijcev.

Mandela je za rešetkami preživel 27 let, preden je bil leta 1994 izvoljen za predsednika Južne Afrike, s čimer se je končala večdesetletna vladavina belcev.