Vodja jeklarskega koncerna se lahko smeji: njegovo premoženje se je v letu dni povečalo za več kot 10 milijard evrov. Foto: EPA
Vodja jeklarskega koncerna se lahko smeji: njegovo premoženje se je v letu dni povečalo za več kot 10 milijard evrov. Foto: EPA
Roman Abramovič
Abramovič je na lestvici najbogatejših prebivalcev Velike Britanije trdno na drugem mestu. Foto: Reuters

Skupaj ima tisoč najbogatejših v lasti kar 523 milijard evrov premoženja, na vrhu lestvice Sunday Timesa pa je kot najbogatejši prebivalec Otoka že četrto leto zapored v Indiji rojeni jeklarski magnat Lakshmi Mittal. Lani je bilo njegovo premoženje ocenjeno na nekaj manj kot 25 milijard evrov, v letu dni pa se je povečalo kar za dobrih deset milijard evrov na 35 milijard evrov. Število milijarderjev se je od leta 2003 več kot potrojilo.

Ugoden davčni sistem vabi tujce
Po besedah analitikov superbogate tujce v Veliko Britanijo privablja predvsem ugoden davčni sistem, in prihod tujcev je tudi glavni razlog povečanja bogastva. Poleg indijskih in ruskih bogatašev na Otok prihaja tudi čedalje več bogatih Skandinavcev in Francozov.

Abramovič na trdnem drugem mestu
Na drugem mestu je ruski naftni mogotec, med drugim lastnik tudi londonskega nogometnega kluba Chelsea, Roman Abramovič, ki ima pod palcem skoraj 15 milijard evrov, na tretjem mestu pa prvi v Veliki Britaniji rojeni bogataš: vojvoda Westminstrski, ki je lastnik obsežnih zemljišč v Londonu in drugod, njegovo premoženje pa je ocenjeno na devet milijard evrov. Na četrtem mestu sta v Indiji rojena industrialca Ari in Gopi Hinduja. Na petem mestu je, kot novinec, jeklarski in rudarski magnat Alisher Usmanov, na šestem pa je farmacevtski par Ernesto in Kirsty Bertarelli.

Premoženje nekdanjega Beatlea Paula McCartneyja je po ločitvi ocenjeno na 636 milijonov evrov, pevka Madonna in njen mož Guy Ritchie imata pod palcem 381 milijonov evrov, pevec Elton John 299 milijonov, pevec Mick Jagger 285 milijonov in pevec Sting 254 milijonov evorv. Britanska kraljica Elizabeta II. je s 407 milijoni evrov na 264. mestu.

K. T.